Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vačšina Nemcov verí, že diplomaciu stále ovplyvňuje 2. svetová vojna

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriana Antošková

Prieskum tiež ukázal, že na východe Nemecka sa zvyknú obyvatelia rozprávať o druhej svetovej vojne častejšie ako na západe tejto krajiny.

Berlín 21. apríla (TASR) - Vyše 80 percent Nemcov sa domnieva, že zahraničnú politiku Nemecka naďalej ovplyvňuje temné obdobie druhej svetovej vojny. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Prieskum na vzorke 1000 nemeckých respondentov vykonal pre agentúru DPA medzinárodný inštitút YouGov pri príležitosti nadchádzajúceho 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe.

Podľa dnes zverejnených výsledkov tohto prieskumu len osem percent opýtaných vyjadrilo presvedčenie, že súčasné medzinárodné vzťahy Nemecka nie sú ovplyvnené politickým dedičstvom Adolfa Hitlera ani porážkou nacistov v najrozsiahlejšom ozbrojenom konflikte v histórii ľudstva.

Štyridsaťsedem percent respondentov potvrdilo citovú zainteresovanosť vo vzťahu k druhej svetovej vojne. Naopak, 40 percent opýtaných už nepripisuje tomuto konfliktu žiaden emocionálny rozmer. Podľa názoru druhej skupiny respondentov má však táto vojna aj naďalej historický význam.

Necelých desať percent respondentov sa podľa prieskumu dosiaľ nikdy nezhováralo s členmi svojej rodiny o udalostiach z časov vojny. Na druhej strane, až 88 percent diskutovalo v kruhu najbližších o tomto konflikte či už z pohľadu osudov svojich príbuzných, alebo o súvisiacich historických otázkach.

Prieskum tiež ukázal, že na východe Nemecka sa zvyknú obyvatelia rozprávať o druhej svetovej vojne častejšie ako na západe tejto krajiny, a to v pomere 57 ku 48 percentám.

Tri štvrtiny Nemcov považujú koniec druhej svetovej vojny z rokov 1939-1945 za "oslobodenie", avšak desať percent opýtaných to popiera, dodala DPA.