Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecko má stále osobitnú zodpovednosť voči Izraelu kvôli dejinám

Nemecký parlament Foto: TASR/AP

Vyplýva to zo štúdie nadácie Bertelsmann Foundation.

Berlín 26. januára (TASR) - Sedemdesiat rokov od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz sa 58 percent Nemcov domnieva, že minulosť by sa mala prenechať histórii. Tri štvrtiny Izraelčanov však odmietajú myšlienku zanechať minulosť za sebou, píše agentúra AP.

Približne 48 percent Nemcov hovorí, že ich názor na dnešný Izrael nie je práve najlepší; a postoj Nemcov k izraelskej vláde je ešte horší - až 62 percent z nich vyjadrilo negatívny názor.

Oveľa lepší názor majú Izraelčania na dnešné Nemecko: 68 percent z nich sa domnieva, že nemecký štát má pozitívny imidž, kým len 24 percent opýtaných malo na Nemecko nie najlepší názor.

Tieto čísla sú výsledkami štúdie nadácie Bertelsmann Foundation, ktorú zverejnili dnes. Prieskum sa týkal 1000 Nemcov a 1001 Izraelčanov.

Vnímanie izraelsko-palestínskeho konfliktu má podľa prieskumu čoraz väčší vplyv na spôsob, akým Nemci nazerajú na Izrael ako celok.

Zhruba 35 percent Nemcov prirovnáva izraelskú politiku voči Palestínčanom k nacistickej politike voči židom, čo predstavuje 30-percentný nárast vzhľadom k situácii z roku 2007, keď nadácia uskutočnila podobný prieskum.

Odhliadnuc od toho sa väčšina Izraelčanov i Nemcov domnieva, že Nemecko stále má osobitnú zodpovednosť voči Izraelu kvôli svojim dejinám.

Počas obdobia nemeckej Tretej ríše zabili nacisti šesť miliónov európskych židov, väčšinu v koncentračnom tábore Auschwitz v Poľsku. "V Nemecku sa na prenasledovanie židov nazerá ako na temnú kapitolu nemeckej histórie, nie však ako na zásadnú súčasť jej identity; naopak, Nemci by uprednostnili, keby sa to považovalo za odchýlku," uviedli autori štúdie v analýze.