Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemci presadili AfD do troch krajinských parlamentov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trendy naznačujú, že vytvorenie krajinských vlád nebude jednoduché ani v jednej zo spomínaných troch spolkových krajín, veď žiadna z doterajších koalícií nemá ešte majoritu hlasov na svojej strane.

Berlín 13. marca (TASR) - Žiadne zásadné posuny nenastali v informáciách, ktoré z Nemecka prichádzajú po zverejnení prvých prognóz výsledkov krajinských volieb v podobe odhadov výsledkov hlasovania voličov v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku a Sasku-Anhaltsku.

Napriek tomu však tlačová agentúra DPA píše o dramatických stratách pre Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Práve za akýsi test jej utečeneckej politiky považovali nemeckí analytici dnešnú volebnú "supernedeľu".

Medzi porazených patria však aj sociálni demokrati z SPD, ktorí na spolkovej úrovni tvoria so stranami únie CDU/CSU "veľkú koalíciu", ba aj Zelení, ktorých zisky sú s výnimkou Bádenska-Württeberska slabé.

Liberálom z FDP sa podarilo dostať do oboch dnes volených krajinských parlamentov v západnej časti Nemecka, kým v Sasku-Anhaltsku je ich zisk na hranici zvoliteľnosti.

Odhady volebných výsledkov pre verejnoprávne televízie ARD a ZDF naznačujú výrazné posilnenie postavenia euroskeptických pravicových populistov z Alternatívy pre Nemecko. Tí sa v Sasku-Anhaltsku stali druhou najsilnejšou politickou stranou a aj v ďalších dvoch spolkových krajinách získali zrejme viac ako desať percent hlasov.

Kým v Porýní-Falcku obhájili sociálni demokrati krajinskej premiérky Malu Dreyerovej postavenie najsilnejšej strany a to isté sa podarilo napriek stratám aj kresťanským demokratom v Sasku-Anhaltsku, v Bádensku-Württembersku, kde CDU prišla o desať percentných bodov sa najsilnejšou stranou stali vôbec po prvý raz Zelení úradujúceho krajinského premiéra Winfrieda Kretschmanna.

Podľa prvých odhadov by v Krajinskom sneme v Bádensku-Württembersku mali mať Zelení 45-48 poslancov, CDU 37-41 zástupcov, SPD by mohla získať 18-19 mandátov, AfD 17-18 mandátov a FDP 11-12 kresiel.

V Porýní-Falcku by mohlo SPD patriť 41 kresiel, CDU získala 35-36 mandátov, kým AfD 11-12 poslaneckých kresiel, FDP sedem a Zelení šesť mandátov.

V Sasku-Anhaltsku naznačujú odhady volebných výsledkov 36-43 mandátov pre CDU, druhá AfD tu vyšle do Krajinského snemu 27-29 nominantov, strana Ľavica získa 20-22 mandátov, SPD 14-16 kresiel, Zelení sedem a FDP 6-7 mandátov.

Prvé trendy naznačujú, že vytvorenie krajinských vlád nebude jednoduché ani v jednej zo spomínaných troch spolkových krajín, veď žiadna z doterajších koalícií nemá ešte majoritu hlasov na svojej strane.