Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Němcová s Kubom predstavili Zemanovi víziu pokračovania vlády

Súčasná predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Zeman chce podľa ODS získať názor všetkých politických strán, konkrétne riešenie zatiaľ nepadlo.

Praha 21. júna (TASR) - Český prezident Miloš Zeman dnes začal sériu rozhovorov so zástupcami politických strán, po ktorých by malo byť jasné riešenie situácie, vzniknutej po demisii premiéra Petra Nečasa (ODS). Dnes popoludní dorazili na zámok v Lánoch poverený šéf vládnej ODS Martin Kuba s Miroslavou Němcovou, ktorú strana navrhla ako budúcu premiérku. Uviedol to spravodajský portál Novinky.cz.

Kuba potom po rokovaní s prezidentom povedal novinárom, že sa vzájomne informovali o možných scenároch, Zeman sa rozhodne až po rozhovoroch so zástupcami ďalších strán.

Úradujúci predseda ODS načrtol Zemanovi svoju víziu pokračovania koalície na čele s premiérkou Němcovou.

Zeman chce podľa ODS získať názor všetkých politických strán, konkrétne riešenie zatiaľ nepadlo. Němcová ocenila, že v Lánoch išlo o konštruktívne a vecné rokovanie.

ODS je pripravená vyhovieť TOP 09

Predsedníctvo menšej vládnej koaličnej strany TOP 09 dnes medzitým po mimoriadnom rokovaní oznámilo, že prijíma Němcovú (ODS) ako kandidátku na predsedníčku vlády. TOP 09 zároveň požiadala, aby do nedeľnej 17.00 hodiny bolo zvolané rokovanie koalície. To by malo vyriešiť obsadenie postu šéfa dolnej komory parlamentu, Poslaneckej snemovne, po odchode Němcovej. Prvý podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek pripomenul, že nikdy v minulosti nežiadala vláda o dôveru v okamihu, keď bola Snemovňa bez predsedu. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zdôraznil, že ak občianski demokrati neprinesú do nedele nejaké meno, ďalšia spolupráca nebude možná.

ODS zareagovala, že je pripravená vyhovieť partnerovi TOP 09 a zvolať do nedele 23. júna koaličné rokovanie. Na to, či ODS dovtedy ponúkne mená na post šéfa Snemovne, uvoľnený po Němcovej, Kuba v Lánoch vyhlásil, že ak má TOP 09 záujem o toto kreslo, nech si oň povie priamo.

"Sme pripravení sa stretnúť a rokovať o čomkoľvek," povedal Kuba novinárom pri zámku. "Chceme, aby bol tento problém vyriešený čo najskôr," dodala vedľa neho stojaca Němcová s tým, že rokovania koalície už aj tak boli dohovorené.

TOP 09 prekáža, že občianski demokrati uvoľnili nomináciou Němcovej post predsedu Snemovne, čo je jedna z kľúčových inštitúcií štátu. Strana preto tvrdí, že najprv by mal byť zvolený šéf dolnej komory a až potom by mohla prípadná vláda požiadať o dôveru.

Všetko závisí od prezidenta Zemana

V podvečer, okolo 18.00 h, bude prezident Zeman rokovať so zástupcami TOP 09. Na schôdzku príde šéf strany Schwarzenberg a prvý podpredseda Kalousek. Cez víkend má prezident naplánované rokovanie s lídrami ďalších strán, ktoré majú zástupcov v Poslaneckej snemovni. Prezident zvolal na utorok tlačovú konferenciu, na ktorej zverejní svoje rozhodnutie.

Zeman je v súčasnej situácii hlavným hýbateľom deja a od jeho krokov bude závisieť ďalší vývoj. Ako pred niekoľkými dňami pripomenul, kandidát na premiéra nie je automaticky predsedom vlády.

Němcovú nominovalo na premiérku grémium ODS v stredu 19. júna. Nomináciu vo štvrtok potvrdilo tiež širšie vedenie strany a kluby senátorov, poslancov a europoslancov ODS. Němcová je prijateľná aj pre koaličného partnera LIDEM.

Opozícia požaduje predčasné voľby, pripomenuli Novinky.cz.