Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecká advokátka, moslimka chce vo Viedni liberálnu mešitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Rodáčka z Istanbulu, ktorá sa v Berlíne ako advokátka venuje predovšetkým trestnému a rodinnému právu a ktorá je imámkou liberálnej mešity otvorenej vlani v berlínskej štvrti Moabit.

Viedeň/Berlín 22. augusta (TASR) - Bojovníčka za práva žien, liberálna moslimka Seyran Atešová, ktorá je v Nemecku pod policajnou ochranou, by v rakúskom hlavnom meste chcela zriadiť liberálnu mešitu.

Rodáčka z Istanbulu, ktorá sa v Berlíne ako advokátka venuje predovšetkým trestnému a rodinnému právu a ktorá je imámkou liberálnej mešity otvorenej vlani v berlínskej štvrti Moabit, vyvolala svojimi aktivitami nevôľu tureckého štátneho úradu pre náboženstvá. Úrad Diyanet považuje ňou založenú mešitu za pokus o sfalšovanie náboženstva a dokonca ju spája s hnutím kazateľa Fethullaha Gülena, údajného osnovateľa zmareného pokusu o štátny prevrat v Turecku z júla 2016.

Ako vyplýva zo slov ženy tureckého a kurdského pôvodu pre štvrtkové vydanie periodika Volksblatt, osobne dúfa, že sa jej do konca roka podarí nájsť vo Viedni aspoň priestory vhodné na zriadenie spomínanej mešity. V Berlíne-Moabite si ich moslimská komunita prenajala od evanjelickej cirkvi.

Podľa jej slov sa v mlčiacej väčšine moslimov nájde nejeden, ktorý inklinuje k sekulárnemu islamu, avšak verejne to nedeklaruje zo strachu pred fundamentalistami. "Tí, s ktorými som o projekte hovorila už v Rakúsku, v prvej reakcii jedným dychom hovorili, bolo by to nádherné, avšak mal by som strach podieľať sa na tom, pretože by som nechcel žiť ako ty," citovala agentúra APA aktivistkine slová.