Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Nemecká armáda môže byť nasadená na domácej pôde, rozhodol ústavný súd

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

V piatok o tom rozhodol ústavný súd s tým, že vojakov nesmú povolať proti demonštrantom. Armáda mohla pred týmto verdiktom konať v prípade pohromy na území Nemecka podobne ako polícia.

Berlín 18. augusta (TASR) - Nemecké ozbrojené sily môžu v prípade hrozby "katastrofických rozmerov" vykonávať bojové operácie na domácej pôde. V piatok o tom rozhodol ústavný súd s tým, že vojakov nesmú povolať proti demonštrantom.

Armáda mohla pred týmto verdiktom konať v prípade pohromy na území Nemecka podobne ako polícia. Teraz bude môcť použiť zbrane.

"Toto zahŕňa len výnimočné situácie katastrofických rozmerov," uviedol súd vo svojom rozhodnutí.

"Nasadenie ozbrojených síl a použitie špecifických vojenských obranných mechanizmov je možné povoliť len ako poslednú možnosť v takej vážnej situácii," dodal súd.

Situácia ohľadom nemeckých ozbrojených síl je problematická už od nacistickej éry. Vtedy museli vojaci prisahať vernosť Adolfovi Hitlerovi a stávali sa tak manipulovateľnými pre politické ciele.

Sudcovia uviedli, že rozhodnutie, ktoré bolo reakciou na sťažnosti dvoch spolkových štátov, neovplyvní verdikt z roku 2006, že zostrelenie uneseného civilného lietadla je nezákonné.