Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecká banka poskytne Ukrajine úver vo výške 200 mil. eur

Ilustračná snímka Foto: TASR

Kyjev 3. septembra (TASR) - Vláda v Kyjeve sa snaží vyhnúť bankrotu. Ekonomika krajiny sa zmieta v recesii.

Kyjev 3. septembra (TASR) - Nemecká štátna rozvojová banka Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) dnes podpísala dohodu s Ukrajinou o poskytnutí úveru vo výške 200 miliónov eur. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financií. Informovala o tom agentúra DPA.

Ukrajina použije tieto peniaze na priamu podporu fondu na ochranu vkladov, ktorý odškodňuje klientov skrachovaných bánk, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Dĺžka trvania úveru je 15 rokov a jeho ročná úroková miera nepresiahne 2,6 %. Ukrajina začne splácať úver po piatich rokoch, dodalo ministerstvo.

Táto dohoda umožní miliónom obyvateľov získať svoje vklady z problematických bánk v rámci štátom garantovaného limitu a prispeje tiež k zotaveniu bankového systému v krajine, vyhlásila ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková.

Ukrajina sa minulý týždeň dohodla s veriteľmi zo Západu na reštrukturalizácii svojho dlhu vo výške približne 18 miliárd USD (15,99 miliardy eur). To jej otvára cestu k prípadnému ďalšiemu úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF).

Vláda v Kyjeve sa snaží vyhnúť bankrotu. Ekonomika krajiny sa zmieta v recesii. Dôvodom sú boje so separatistami na východe Ukrajiny i rozsiahle reformy, ktoré musí kabinet zavádzať výmenou za finančnú pomoc od MMF a Európskej únie.
(1 EUR = 1,1255 USD)