Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecká CDU/CSU žiada opatrenia na zníženie počtu azylantov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Poslanec CSU Alexander Dobrindt vyzval na rozšírenie zoznamu bezpečných krajín pôvodu, čím by sa urýchlilo azylové konanie.

Berlín 22. septembra (TASR) – Poslanci nemeckej opozičnej CDU/CSU vyzvali v piatok vládnu koalíciu, aby výrazne obmedzila počet žiadateľov o azyl vpúšťaných do krajiny, informuje agentúra DPA.

Spolkovému snemu predložili návrh, ktorý "výrazne zníži nepoctivú migráciu a odbremení spolkové, krajinské a miestne úrady".

"Ponúkame spoločné riešenie tohto problému, ktorý by sa inak mohol zvrhnúť do sociálneho konfliktu," vyhlásil v piatok v parlamente poslanec CSU Alexander Dobrindt a dodal, že počet žiadateľov o azyl v Nemecku rastie, samosprávy sú preťažené a podpora prijímania utečencov zo strany verejnosti klesá.

Dobrindt vyzval na rozšírenie zoznamu bezpečných krajín pôvodu, čím by sa urýchlilo azylové konanie. Zároveň žiadal aj urýchlenie deportačného procesu neúspešných žiadateľov a obnovenie kontrol na hraniciach s Poľskom, Českom a Švajčiarskom, aby sa migranti nemohli do Nemecka vrátiť z juhu.

Podľa Dobrindta je tento návrh odpoveďou na výzvu kancelára Olafa Scholza zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorý tento mesiac apeloval na ostatné strany, aby sa pridali k "nemeckému paktu" a podporili modernizáciu ekonomiky a zjednodušenie byrokracie.

Dobrindt zároveň obvinil ministerku vnútra Nancy Faeserovú z SPD zo zablokovania potrebných migračných reforiem na úrovni Európskej únie. Faeserová jeho kritiku odmietla a poukázala na už prijaté opatrenia zavedené na hraniciach s Českom a Poľskom, ktoré podľa nej už teraz pomáhajú regulovať prílev migrantov. Zároveň dodala, že neexistujú žiadne jednoduché riešenia, a obvinila CDU/CSU z toho, že sa z kauzy pokúša vytĺcť politický kapitál.