Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemeckú europoslankyňu nepustili do Ruska

Na snímke poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) za frakciu Zelených a členka výboru pre priemysel a energetiku EP Rebecca Harms. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rebecca Harmsová išla na proces s ukrajinskou pilotkou.

Moskva 25. septembra (TASR) - Nemeckú europoslankyňu Rebeccu Harmsovú, ktorá je spolupredsedníčkou frakcie Zelených v Európskom parlamente, dnes po prílete do Moskvy vrátili z letiska s tým, že je v Rusku nežiaducou osobou. Harmsová sa plánovala v piatok v Moskve zúčastniť na súdnom pojednávaní s ukrajinskou pilotkou Nadeždou Savčenkovou, ktorá je v Rusku vo väzbe.

Podľa vyjadrenia Harmsovej jej pohraničná stráž na moskovskom letisku Šeremetievo povedala, že pustiť ju do krajiny by bol "trestný čin". Odcestovala preto lietadlom späť do Bruselu. Informovala o tom v e-maili jej kancelária, napísala agentúra DPA.

Moskva obvinila dôstojníčku ukrajinského letectva, že sa podieľala na zabití dvoch ruských žurnalistov, keď bojovala s plukom dobrovoľníkov na východe Ukrajiny. Savčenkovú zajali v júni separatisti a od júla sa nachádzala vo väzení na juhu Ruska.

Ukrajina obvinila Moskvu z jej únosu.

Advokát Savčenkovej povedal, že ju tento týždeň previezli do Moskvy na psychiatrické vyšetrenie.

Kancelária Harmsovej uviedla, že podľa ich informácií Rusko v jej prípade prvýkrát odmietlo pustiť do krajiny člena Európskeho parlamentu. A dodala, že toto rozhodnutie môže byť reakciou na sankcie Európskej únie voči Rusku kvôli Ukrajine.