Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká expertka: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Západné a americké tajné služby varovali, že útok hrozí bezprostredne začiatkom mesiaca.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 24. marca (TASR) - Predsedníčka výboru Nemeckého spolkového snemu (Bundestagu) pre obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová povedala, že piatkový teroristický útok na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal vyše 130 životov, je "vážnym úderom" pre ruské bezpečnostné úrady. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

V rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Bild Stracková-Zimmermannová - odborníčka na obranu z menšieho koaličného partnera, Slobodnej demokratickej strany (FDP) -, uviedla, že Rusi pred útokom dostali varovania.

Západné a americké tajné služby varovali, že útok hrozí bezprostredne začiatkom mesiaca. Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov, aby sa vyhýbali veľkým davom, pretože prišli správy, že extrémisti plánujú v ruskom hlavnom meste útok na veľké zhromaždenia ľudí vrátane koncertov.

Šéfka výboru vyjadrila aj pobúrenie, že neboli urobené dodatočné bezpečnostné opatrenia, keďže existovali spravodajské informácie "týkajúce sa dokonca osobitne koncertov".



"Je evidentné, že (ruský prezident Vladimir) Putin tieto varovania úplne mylne vyhodnotil a nebral ich vážne a snaží sa od nich odvrátiť pozornosť," dodala.

Putin v príhovore k domácej spravodajskej službe FSB tento týždeň ešte pred útokom zľahčoval tieto varovania ako provokácie Západu zamerané na destabilizáciu Ruska.

Ozbrojení muži v piatok zaútočili strelnými zbraňami na návštevníkov koncertu v komplexe Crocus City Hall na severozápadnom predmestí Moskvy, zabili 133 ľudí a zranili ďalších vyše 100, ako uvádzajú ruské úrady.



Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila v sobotu rozostreté fotografie údajných útočníkov, predtým sa prihlásila k zodpovednosti za útok na koncertnú sálu.

Putin však po zatknutí niekoľkých podozrivých vyhlásil, že "stopy" naznačujú, že za piatkovým útokom je Ukrajina. Kyjev okamžite tieto obvinenia odmietol.

Namiesto brutálnej vojny proti Ukrajine by sa mal Putin postaviť proti terorizmu, spolu s ostatnými krajinami po celom svete, vyhlásila Stracková-Zimmermannová.