Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecká kontrarozviedka opäť spolupracuje so sýrskou tajnou službou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spolupráca oboch organizácií sa týka najmä výmeny informácií o islamských militantoch.

Berlín 18. decembra (TASR) - Nemecká tajná služba BND obnovila spoluprácu so sýrskou tajnou službou. Spolupráca oboch organizácií sa týka najmä výmeny informácií o islamských militantoch, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemecké médiá.

K obnoveniu spolupráce medzi tajnými službami Nemecka a Sýrie došlo aj napriek tomu, že Berlín dlhodobo trvá na Asadovom odstúpení bez ohľadu na to, akú mierovú dohodu sa v Sýrii podarí dosiahnuť.

Podľa denníka Bild, ktorý cituje dobre informovaný zdroj, agenti Spolkovej spravodajskej služby (BND) chodia do Damasku na konzultácie so svojimi sýrskymi kolegami pravidelne.

Cieľom obnovenia kontaktov BND s Damaskom je výmena informácií o militantoch, najmä o tých z extrémistickej organizácie Islamský štát, ako aj zriadenie stáleho komunikačného kanála pre prípad, že by nad Sýriou došlo k zostreleniu nemeckého vojenského lietadla.

BND na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie bezprostredne nereagovala. Hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Wirtzová dnes na pravidelnej tlačovej konferencii odmietla komentovať "operatívne podrobností práce BND".

Podľa Bildu si chce nemecká tajná služba v čo najkratšom čase otvoriť v Damasku kanceláriu a prípravy na tento krok uskutočňuje s vedomím vlády. Agenti BND by sa teoreticky mohli nasťahovať do budovy nemeckého veľvyslanectva v Damasku, ktorá je v súčasnosti zatvorená. O tom, či sa tak stane, by mala začiatkom budúceho roka rozhodnúť vláda kancelárky Angely Merkelovej.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová vylúčila akúkoľvek spoluprácu medzi nemeckými silami, ktoré majú byť nasadené do boja proti Islamskému štátu, a sýrskou armádou.