Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka obrany navštívila vojakov na základni v Turecku

Ursula von der Leyenová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom sa zhoršili po tom, ako nemecký parlament uznal masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu.

Berlín 1. júla (TASR) - Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová navštívila dnes vojenskú leteckú základňu Incirlik v južnom Turecku po tom, ako turecká vláda zrušila po diplomatickom spore zákaz jej návštevy. Na základni, ktorá má strategický význam pre boj spojeneckých síl pod vedením USA proti skupine Islamský štát v Iraku a v Sýrii, pôsobí 240 nemeckých vojakov.

Nemeckých poslancov minulý týždeň rozhnevali tureckí predstavitelia, ktorí odmietli návštevy politikov na základni v Incirliku, ktorú nemecká armáda používa aj ako základňu pre prieskumné lety svojich lietadiel Tornado.

Po stretnutí s vojakmi na základni odcestovala ministerka do Ankary, kde rokovala s tureckým ministrom obrany Fikrim Isikom. Dohodli sa, že budú potrebné ďalšie rokovania, aby sa vyriešil spor o to, kto môže navštíviť uvedenú leteckú základňu.

"Budem o návšteve informovať spolkovú vládu a parlament. Spoločne uvidíme, aké kroky môžeme urobiť na dosiahnutie dobrého riešenia s Tureckom," citovala ju tlačová agentúra DPA.

Podľa jej slov je dôležité, aby príslušní poslanci mali prístup k vojakom pôsobiacim v Turecku. Von der Leyenová povedala, že turecký minister obrany ocenil vojenskú spoluprácu oboch krajín v boji proti terorizmu i v rámci NATO a dohodli sa na pokračovaní dialógu.

Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom sa prudko zhoršili minulý mesiac po tom, ako nemecký parlament takmer jednomyseľne uznal masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko vopred varovalo, že toto uznesenie poškodí vzťahy medzi Berlínom a Ankarou.