Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nemecká policajtka čelí následkom za svoje väzby na Poslednú generáciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Posledná generácia tvrdí, že medzi jej aktívnymi členmi je vyše 100 policajtov.

Berlín 28. júla (TASR) - Pre svoje väzby na environmentálnu skupinu Posledná generácia (Letzte Generation) čelí nemecká policajtka displinárnemu konaniu. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry DPA.

Voči policajtke Chiare Malzovej odštartovalo disciplinárne konanie video na sociálnych sieťach z minulého týždnňa, v ktorom vysvetľuje svoju účasť v Poslednej generácii. Členovia tejto skupiny počas protestov často narúšajú dopravu, lepia sa k vozovke alebo umeleckým dielam, aby vládu prinútili ráznejšie robiť kroky proti zmene klímy.

"Posledná generácia je široko spoločenskou transformáciou, ktorá je vo svetle klimatickej katastrofy primeraná... Policajná sieť pracuje na dialógu a stavia mosty tam, kde ich naša vláda teraz nie je schopná postaviť," uviedla Malzová vo videu. Na nahrávke nemá policajnú uniformu.

Posledná generácia tvrdí, že medzi jej aktívnymi členmi je vyše 100 policajtov. Malzová to minulý týždeň pre nemecký týždenník Welt am Sonntag potvrdila. "Sme v kontakte s ďalšími 80 až 100 príslušníkmi polície," povedala týždenníku.

Podľa Malzovej má v rámci Poslednej generácie na starosti sieťové vymieňanie informácií a vysvetľuje prácu polície v jej rámci. "Výmena prebieha v oboch smerov," povedala.

Nemecká spolková polícia záležitosť odmietla komentovať, pretože ochrana osobných údajov jej znemožňuje hovoriť o prebiehajúcich personálnych záležitostiach.

Nemecký denník Bild tiež informoval, že polícia vyšetruje aj policajtku Claudiu Pechsteinovú, päťnásobnú zlatú olympijskú medailistku v rýchlokorčuľovaní. V jej prípade ide o možné porušenie zákona o civilnej službe. Pechsteinová sa v policajnej uniforme v júni zúčastnila na podujatí nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a mala populistické komentáre o žiadateľoch o azyl.