Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Útok nožom v supermarkete v Hamburgu: Jeden mŕtvy a šesť zranených

Kriminalisti prehľadávajú miesto útoku pred vchodom do supermarketu v Hamburgu 28. júla 2017. Foto: TASR/AP

Muž, rodák zo Spojených arabských emirátov, vstúpil v piatok do supermarketu vo štvrti Barmbek a začal útočiť na náhodných okolostojacich, pričom 50-ročného Nemca zabil.

Hamburg 29. júla (TASR/Teraz.sk) - Jedna osoba prišla v piatok o život a šesť ďalších utrpelo zranenia po tom, ako muž napadol s kuchynským nožom niekoľko ľudí v supermarkete v Hamburgu, informovala nemecká polícia. Niektorí sú zranení vážne a odviezli ich do nemocnice. Podľa senátora mesta Hamburg pre vnútro Andyho Groteho nikto zo šiestich zranených nie je v ohrození života.

Muž vstúpil do supermarketu vo štvrti Barmbek a začal útočiť na náhodných okolostojacich, pričom 50-ročného Nemca zabil. Páchateľ utrpel ľahké poranenia, keď ho ľudia premohli a odovzdali polícii. Podľa nej ide o 26-ročného rodáka zo Spojených arabských emirátov, aj keď jeho štátnu príslušnosť zatiaľ neidentifikovali.




Podozrivý je "očividne cudzinec, ktorý mal opustiť krajinu," uviedol major Olaf Scholz. Úrady ho však nemohli vyhostiť, pretože nemal potrebné dokumenty pre deportáciu. "Čo ma ešte viac hnevá je, že podozrivý by mal byť niekým, kto požaduje ochranu v Nemecku a potom obráti svoju nenávisť na nás," dodal Scholz.

Očitý svedok povedal pre agentúru DPA, že útočník opakovane kričal "Allahu Akbar" (v arabčine Boh je veľký), keď držal nôž.

Noviny Tagesspiegel s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje informovali, že útočník je nemeckým úradom známy ako islamista. Do Nemecka mal prísť ako utečenec a v Hamburgu vykonával "jednoduché zamestnanie". Pri útoku bol podľa správy oblečený "nábožensky".

V súvislosti s možnými motívom tohto činu polícia uviedla len to, že vyšetrovanie prebieha vo všetkých smeroch. Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa na útoku podieľali ďalšie osoby.

Scholz: Je to očividne cudzinec, ktorý mal opustiť krajinu


Nemecká polícia prehľadala v Hamburgu zariadenie pre utečencov, kde žil muž, ktorý v piatok v miestnom supermarkete napadol s kuchynským nožom niekoľko ľudí. Informovala o tom dnes agentúra AP. Podľa nej sa policajná akcia konala vo štvrti Langenhorn v severnej časti mesta. Polícia sa však k výsledkom akcie zatiaľ nevyjadrila.

Muž vstúpil do supermarketu vo štvrti Barmbek a začal útočiť na náhodných okolostojacich, pričom zabil 50-ročného Nemca a zranil 50-ročnú ženu a štyroch mužov vo veku 19 až 64 rokov. Niektorí majú vážne zranenia. So zraneniami skončil aj 35-ročný muž, keď sa snažil útočníka zadržať, spresnila DPA.

Podozrivý je "očividne cudzinec, ktorý mal opustiť krajinu," uviedol major Olaf Scholz. Úrady ho však nemohli vyhostiť, pretože nemal potrebné dokumenty pre deportáciu. "Čo ma ešte viac hnevá je, že podozrivý by mal byť niekým, kto požaduje ochranu v Nemecku a potom obráti svoju nenávisť na nás," dodal Scholz.

Nemecké úrady o radikalizovanom útočníkovi z Hamburgu vedeli


Nemecké úrady vedeli o tom, že muž útočiaci v piatok v supermarkete v Hamburgu, preukazoval pred týmto činom známky radikalizácie. Informovala o tom agentúra DPA.

Muž bol známy ako islamista a pod týmto označením bol vedený v záznamoch, povedal dnes senátor mesta Hamburg pre vnútro Andy Grote.

Vyšetrovatelia teraz pátrajú po motíve, ktorý ho naviedol k tomuto činu. Niektoré dôkazy naznačujú, že v jeho prípade išlo o náboženskú motiváciu, úlohu tiež podľa informácií polície zohrala mužova "psychická labilnosť", dodal.


Podľa senátora to bol "úbohý, odporný skutok", ktorého sa dopustila osoba, ktorá zjavne hľadala v Nemecku ochranu. "Mohlo sa to stať komukoľvek z nás," povedal. Úrady tiež vedeli o jeho kontaktoch s islamskými fundamentalistami, útok ale nečakali.