Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia podnikla razie proti podozrivým islamistom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Razie boli zamerané voči štvorici islamistov vo veku 18-21 rokov, podozrivých z členstva v IS a príprav teroristického útoku na území Nemecka.

Berlín 14. decembra (TASR) - Berlínska polícia uskutočnila vo štvrtok skoro ráno razie na deviatich miestach v nemeckom hlavnom meste a v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Zásahy boli zamerané proti islamistom podozrivým z členstva v extrémistickej skupine Islamský štát (IS) a z príprav teroristického útoku. Prostredníctvom tlačovej správy o tom informovala tamojšia polícia.

Podľa informácií nemeckého denníka Bild mali osoby, na ktoré sa zamerali vyšetrovatelia, spojitosť s tuniským útočníkom Anisom Amrim. Neúspešný žiadateľ o azyl uskutočnil vlani v decembri teroristický útok kamiónom, pri ktorom 12 osôb zabil a desiatky zranil.

V citovanej tlačovej správe, ktorú zverejnila polícia popoludní po ukončení razií, sa spojitosť podozrivých s Anisom Amrim neuvádza, doplnila agentúra DPA.

Polícia uviedla, že na operácii sa zúčastnilo 130 policajtov vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek. Domové prehliadky sa konali na deviatich miestach, vyšetrovatelia zhabali dôkazový materiál spoločne s dátovými nosičmi.

Razie boli zamerané voči štvorici islamistov vo veku 18-21 rokov, podozrivých z členstva v IS a príprav teroristického útoku na území Nemecka.

Dvaja z podozrivých podľa polície odcestovali v novembri 2016 z Nemecka a cez Istanbul zamierili do oblastí ovládaných IS. Tretí podľa polície participoval na vojenskom výcviku, ktorý poskytli extrémisti.

Títo traja podozriví sa podľa polície pravdepodobne stále nachádzajú mimo územia Nemecka. Štvrtý z hľadaných mal trojici pomôcť dostať sa na letisko.