Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia vyšetruje podpaľačský útok na dom pre utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Kamil Zihnioglu

Zámer poskytnúť priestory pre imigrantov vyvolal predtým protesty.

Mníchov 16. júla (TASR) - Nemecká polícia vyšetruje nočný podpaľačský útok na dom v bavorskej obci Reichertshofen, ktorý mal od septembra slúžiť na ubytovanie niekoľkých desiatok žiadateľov o azyl. Podľa vyhlásenia policajného hovorcu Hansa-Petera Kammerera, ktoré dnes citovala agentúra DPA, zatiaľ "nie je možné vylúčiť xenofóbny motív".

Zámer poskytnúť priestory pre imigrantov vyvolal predtým v Reichertshofene protesty. Požiaru predchádzali minulotýždňové nočné útoky na budovy pre 150 žiadateľov o azyl vo východonemeckom meste Böhlen. Tamojší komplex bol podľa polície terčom streľby, pričom však nikto neutrpel zranenia.

Úmyselne založený požiar v Reichertshofene spôsobil škody vo výške 150.000 eur.

Rozšírené protiprisťahovalecké nálady sa v Nemecku dostali do popredia v súvislosti s nebývalým prílevom žiadateľov o azyl, ktorí prichádzajú z krajín ako Sýria, Afganistan, Srbsko či Kosovo. Očakáva sa, že v priebehu tohto roka ich do Nemecka príde až 400.000.

Poslankyňa saského parlamentu Juliane Nagelová zo strany Ľavica v súvislosti s útokmi v Böhlene vyhlásila, že Sasko "dosiahlo novú, hrozivú úroveň násilia voči utečencom".