Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Nemecku pokračuje vyšetrovanie podozrivých po raziach

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa krajinskej polície v durínskom Erfurte vykonali naraz 12 prehliadok domov a ubytovní v samotnom Durínsku a tiež Severnom Porýní-Vestfálsku, Hamburgu, Sasku a Bavorsku.

Erfurt 25. októbra (TASR) - Dvadsaťosemročného ruského občana pochádzajúceho z Čečenska, ktorý sa údajne chystal vycestovať do Sýrie a pripojiť sa k teroristickej organizácii Islamský štát, pracovníci Krajinského kriminálneho úradu v Durínsku po dnešnej razii vypočuli a prepustili na slobodu. Pokračuje i vyšetrovanie jeho ďalších 13 krajanov, desiatich mužov a troch žien. Všetky tieto osoby, ktoré sa uchádzali o azyl v Nemecku, sú podozrivé z účasti na financovaní teroristických aktivít.

Dejiskom dôsledných domových prehliadok bolo dnes celkove 13 bytov a ubytovní v spolkových krajinách Durínsko, Severné Porýnie-Vestfálsko, Sasko, Bavorsko i Hamburg, a to konkrétne v Arnstadte, Suhle, Jene, Leinefelde, Hildburghausene, Schmalkaldene a Weimare, ďalej v Dortmunde, Lipsku, mníchovskej aglomerácii a Hamburgu.

Pri akcii policajti zaistili bielu nešpecifikovanú látku, o ktorej už hovorkyňa Krajinského kriminálneho úradu podľa tlačovej agentúra DPA vyhlásila, že nie je nebezpečná. Žiadne osoby nezadržali, dodala.

Pozornosť vyšetrovateľov sa teraz sústredí na preskúmanie finančných transferov, o ktorých výške zatiaľ s ohľadom na pokračujúce vyšetrovanie žiadne podrobnosti nezverejnili, vyplynulo zo slov prokurátora Jensa Wörmanna z Gery. Tamojšia prokuratúra sa už od druhého polroku 2015 venuje preverovaniu podozrení z prípravy vážneho násilného činu ohrozujúceho štát voči spomínanému Čečencovi, aj keď vyšetrovatelia nemajú doteraz indície o konkrétnej podobe tejto hrozby.