Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia začala po pochode neonacistov 45 vyšetrovaní

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Prípady sa týkajú trestných činov ako napadnutie, výtržnosti, poškodzovanie majetku, porušovanie práva na zhromažďovanie a kladenie odporu polícii.

Berlín 19. augusta (TASR) - Nemecká polícia začala vyšetrovanie v 45 prípadoch pre podozrenie zo spáchania zločinov v sobotu v Berlíne počas neonacistického zhromaždenia a protidemonštrácií. V nedeľu o tom informovala policajná hovorkyňa, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Prípady sa týkajú trestných činov ako napadnutie, výtržnosti, poškodzovanie majetku, porušovanie práva na zhromažďovanie a kladenie odporu polícii.

Cez berlínsku štvrť Friedrichshain pochodovalo v sobotu vyše 600 neonacistických účastníkov, ktorí si v ten deň, ako každý rok, pripomínali výročie smrti Rudolfa Hessa, zástupcu nemeckého vodcu Adolfa Hitlera a popredného predstaviteľa nacistickej strany počas druhej svetovej vojny.

Oproti nim sa vydal oveľa väčší počet protidemonštrantov, z ktorých niektorí hádzali do neonacistov kamene a fľaše. Polícia uviedla, že zadržala 29 ľudí a zranenia utrpelo šesť policajtov.

Pochod pravicových extrémistov sa mal pôvodne konať v západoberlínskej štvrti Spandau, kde si Hess odpykával doživotné väzenie a kde v roku 1987 spáchal samovraždu.

Protidemonštranti sa zišli vo štvrti Spandau, aby protestovali proti každoročnému zhromaždeniu neonacistov. Medzi týmito protidemonštrantmi boli aktivisti z nemeckej strany Zelení, Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a nemeckých zamestnaneckých odborov. Do ulíc Berlína bolo vyslaných okolo 2300 policajtov, aby zabránili zrážkam medzi krajnými pravičiarmi a protidemonštrantmi.

Na vlaňajšie zhromaždenie neonacistov, ktoré si pripomínalo 30 rokov od smrti Hessa, prišli stovky účastníkov.

Oslavovanie Hessa slovom či obrazom zakazuje nemecký zákon. Napriek každoročne opakovaným výzvam na zakázanie tohto neonacistického zhromaždenia ho obvykle úrady povolia a odvolávajú sa pritom na základné právo slobodne sa zhromažďovať, platné v Nemecku.