Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia zasiahla proti neonacistom v Dortmunde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prokuratúra v Dortmunde, ktorý leží v krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, a je pokladaný za baštu pravicového extrémizmu, uviedla, že vydala sedem príkazov na domovú prehliadku.

Dortmund 11. februára (TASR) - Nemecká polícia vykonala dnes v rámci zásahu proti pravicovým extrémistom päť domových prehliadok v meste Dortmund a ďalšie dve v susednej spolkovej krajine Dolné Sasko. Informovala o tom agentúra DPA.

Prokuratúra v Dortmunde, ktorý leží v krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, a je pokladaný za baštu pravicového extrémizmu, uviedla, že vydala sedem príkazov na domovú prehliadku.

Dôvodom tohto rozhodnutia prokuratúry bol incident, ktorý sa odohral na Silvestra v Dortmunde, keď skupina 25 ľudí zaútočila prostriedkami zábavnej pyrotechniky a sklenenými fľašami na policajtov zasahujúcich proti pravicovým extrémistom páchajúcim výtržnosti. Pri zásahu polícia dočasne zadržala 18 ľudí a prokuratúra prípad vyšetruje ako rušenie verejného poriadku.

Podľa neoficiálnych štatistík nemeckých bezpečnostných orgánov polícia vlani riešila 13.846 prípadov násilia spojeného s pravicovým extrémizmom, čo je o 30 percent viac ako v roku 2014.

"Znamená to, že na každý deň pripadnú tri-štyri prípady násilia motivovaného pravicovým extrémizmom," uviedla pre DPA poslankyňa nemeckého parlamentu za krajne ľavicovú stranu Die Linke Petra Pauová, ktorá zároveň označila tento trend za "alarmujúci".

Násilie v Nemecku nepáchajú len organizovaní neonacisti, ale aj nezávislé skupiny, ktoré väčšinou útočia na utečencov a tých, ktorí im pomáhajú. Do Nemecka prišiel vlani viac ako milión migrantov, z ktorých mnohí pochádzajú zo Sýrie, kde už piaty rok zúri občianska vojna.