Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia zastavila kamión vezúci 51 nelegálnych migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátna príslušnosť migrantov nebola bezprostredne jasná. Známe nebolo ani to, či ide o utečencov, vyplýva z policajného oznámenia.

Cottbus 16. septembra (TASR) - Celkovo 51 nelegálnych migrantov vrátane 17 detí našli dnes v skorých ranných hodinách ukrytých v nákladnom vozidle, ktoré zastavili vo východnom Nemecku neďaleko hranice s Poľskom. S odvolaním sa na Spolkovú políciu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Na základe prvých poznatkov vyšetrovateľov ide o viacero rodín, ktoré podľa vlastného vyjadrenia pochádzajú z Iraku. Žiadne dokumenty ani pasy však pri sebe nemali.

Hovorca polície pre DPA povedal, že pri kontrole vozidla sa mužom zákona naskytol "otrasný pohľad" na 20 mužov, 14 žien, ako aj desať chlapcov a sedem dievčat, sediacich alebo stojacich na nákladnej ploche. Vzali ich do neďalekého Frankfurtu nad Odrou, kde im poskytli jedlo a zdravotnú starostlivosť. Žiadne zranenia u nich nezistili, jeden migrant však vykazoval známky dehydratácie.

Policajti zastavili nákladné vozidlo v noci okolo 2.05 h na diaľnici A12 neďaleko brandenburského mesta Müllrose v smere na Berlín. Vodiča kamióna, 46-ročného tureckého občana, zadržali pre podozrenie z prepašovania cudzincov na územie krajiny. Aj jeho vozidlo je registrované v Turecku. Muž sa pri prvom vypočúvaní k prípadu nevyjadril.

Nie je jasné, ako dlho vozidlo cestovalo so svojím "ľudským nákladom". Vzhľadom na blízkosť Poľska však polícia podľa hovorcu predpokladá, že do Nemecka prišlo odtiaľ. Najmenej jedného z prevádzaných migrantov zaregistrovali začiatkom septembra ako utečenca v Rumunsku.

Spolková polícia skúma aj možný súvis s podobnými prípadmi pri nemecko-poľskej hranici. Nedávno v saskom mestečku Bad Muskau zadržali 40 Iračanov. Niektorí z nich vypovedali, že ich nákladným vozidlom previezli z Turecka do Poľska. Tam ich prevádzači vysadili a následne išli do Nemecka pešo.