Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia žiada prísnejšie opatrenia pre propalestínske protesty

Na archívnej snímke nemecké policajné auto. Foto: TASR/DPA

Nemecká polícia po víkendových demonštráciách vyšetruje viacero podozrení z poburovania.

Berlín 6. novembra (TASR) - Policajné odbory v Nemecku (GdP) požadujú prísnejšie opatrenia voči propalestínskym demonštráciám v nemeckých mestách, informovala v pondelok agentúra DPA.

"Všetky úrady zodpovedné za zhromažďovanie musia zaujať skriktnejší prístup," upozornil šéf GdP Jochen Kopelke. "Tieto pochody cez nemecké mestá už nesmú byť povoľované," dodal.

Pre políciu je totiž podľa neho jednoduchšie kontrolovať menšie podujatia, ktoré prebiehajú len na jednom mieste. Takýmto spôsobom bude podľa neho zaistené právo na zhromažďovanie vyjadrenie názoru, ale zároveň sa zamedzí páchaniu trestných činov a prejavom antisemiitizmu, dodal Kopelke.

Od teroristického útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra dochádza v uliciach nemeckých miest opakovane k demonštráciám Palestínčanov a ich stúpencov, počas ktorých sa vyjadruje podpora tomuto palestínskemu militantnému hnutiu, pripomína DPA.

V niektorých prípadoch došlo aj k potýčkam. Nemecká polícia po víkendových demonštráciách vyšetruje viacero podozrení z poburovania.

Zákaz, ktorý vydala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, vzťahujúci sa na aktivity Hamasu a propalestínskej organizácie Samidoun, ovplyvnil aj priebeh demonštrácií počas uplynulého víkendu, dodal šéf policajných odborov.