Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nemecká prokuratúra obvinila dvoch bývalých sýrskych agentov

Foto: Ilustračné foto

Sýrčania boli zadržaní vo februári v Berlíne a v spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Berlín 29. októbra (TASR) - Nemecká spolková prokuratúra v Karlsruhe vzniesla v utorok obvinenia voči dvom bývalým agentom sýrskej tajnej služby, ktorí sú podozriví z účasti na mučení, masovom znásilňovaní a zločinov proti ľudskosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Sýrčania boli zadržaní vo februári v Berlíne a v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, uviedla prokuratúra.

Hlavným podozrivým je bývalý vysoko postavený spolupracovník tajnej služby Anwar R. V rokoch 2011 a 2012 mal viesť špecializovanú jednotku zameranú na boj proti opozícii. Jeho podriadení riadili aj väznicu v Damasku, kde dochádzalo k systematickému mučeniu najmenej 4000 väzňov. Anwar R., ktorý dohliadal na chod tohto zariadenia, je okrem iného zodpovedný za smrť najmenej 58 ľudí.

Druhý obvinený Ijád A. pôsobil na oddelení, ktoré spolupracovalo s jednotkou Anwara R. Tento muž čelí obvineniam z toho, že do väzenia, kde prebiehalo mučenie, priviedol minimálne 30 ľudí, ktorí sa v roku 2011 zúčastnili na protivládnej demonštrácii.

Prokuratúra uviedla, že sýrsky režim najneskôr od apríla 2011 pracuje na tom, aby "plošne s použitím brutálneho násilia potlačil aktivity členov opozície", pričom sýrske tajné služby v tom zohrávajú výraznú úlohu.