Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda odsúdila šírenie dezinformácií v povodňových regiónoch

Na archívnej snímke ulica plná sutiny po katastrofálnych záplavách v kúpeľnom meste Bad Neuenahr-Ahrweiler, v západonemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko v utorok 20. júla 2021. Foto: TASR/AP

Katastrofické záplavy pripravili pred dvoma týždňami o život v Nemecku a susednom Belgicku vyše 200 ľudí.

Berlín 28. júla (TASR) - Nemecká vláda odsúdila v stredu pokusy niektorých jednotlivcov či skupín šíriť dezinformácie v oblastiach zasiahnutých nedávnymi ničivými povodňami. Informovala o tom agentúra AP.

Katastrofické záplavy pripravili pred dvoma týždňami o život v Nemecku a susednom Belgicku vyše 200 ľudí. Viac než polovica obetí prišla o život v okrese Ahrweiler v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Miestna polícia ešte začiatkom minulého týždňa uviedla, že má informácie o pravicových extrémistoch, ktorí ponúkajú pomoc v postihnutých oblastiach. Zároveň upozornila, že podnikne príslušné kroky voči každému, kto "pod zámienkou pomoci zneužije situáciu na politické ciele", konať však môže iba vtedy, ak skutočne dôjde k porušeniu zákona.

Podľa polície v oblastiach postihnutých povodňami boli videné vozidlá s ampliónmi, ktoré vyzerali podobne ako policajné hliadkovacie autá a šírili nepravdivé informácie, že polícia a záchranári obmedzujú svoje nasadenie, píše AP.

Spolková agentúra pre technickú pomoc (THW) cez víkend uviedla, že zaznamenala prípady, keď boli ich členovia pomáhajúci v postihnutých oblastiach slovne napádaní a na ich vozidlá hádzali odpadky.

Hovorkyňa spolkovej vlády Ulrike Demmerová v stredu ocenila pripravenosť Nemcov pomáhať a poďakovala sa zahraničným krajinám za ponuky na pomoc, pričom vyzdvihla pomoc poskytnutú poľskými hasičmi.

Demmerová však vyjadrila tiež "veľké obavy a šok" z toho, že niektorí ľudia využili situáciu na šírenie dezinformácií.