Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda po zákaze obriezky hľadá riešenie pre židov a moslimov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Súd v Kolíne v júni rozhodol, že obriezka spôsobuje nedospelým chlapcom telesnú ujmu a je zásahom do ich osobnej integrity, aj keď sa deje so súhlasom rodičov.

Berlín 12. júla (TASR) - Nemecká vláda dnes opätovne uistila židovské a moslimské komunity, že pripravuje právne kroky na zvrátenie súdneho rozhodnutia zakazujúceho obriezku maloletých.

Hovorca vlády Steffen Seibert povedal, že Berlín chce garantovať v Nemecku náboženskú slobodu vrátane praktizovania obriezky, uviedla agentúra DPA.

"Obriezka vykonaná zodpovedným spôsobom nesmie byť v tejto krajine predmetom stíhania," povedal Seibert.

Súd v Kolíne v júni rozhodol, že obriezka spôsobuje nedospelým chlapcom telesnú ujmu a je zásahom do ich osobnej integrity, aj keď sa deje so súhlasom rodičov. O prípadnej obriezke by sa podľa súdu mali mladí ľudia rozhodnúť sami až po dovŕšení dospelosti. Združenie nemeckých lekárov následne varovalo lekárov pred vykonávaním obriezky.

Seibert povedal, že ministerstvá vrátane rezortu spravodlivosti a úradu kancelárky Angely Merkelovej teraz vedú "intenzívne rokovania" na dosiahnutie riešenia v tejto otázke. "Je nevyhnutné, aby sme si zabezpečili právnu istotu," dodal.

Židovské a moslimské skupiny vydali v stredu spoločné vyhlásenie, v ktorom označili súdny verdikt za útok na ich náboženstvá.