Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda prijme aj ďalších vyše 1500 migrantov z táborov v Grécku

Migranti sú na parkovisku pred obchodom na gréckom ostrove Lesbos v piatok 11. septembra 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Grécke úrady medzičasom oznámili, že v súvislosti s požiarom bolo na Lesbose vzatých do väzby šesť podozrivých osôb vrátane "mladých cudzích štátnych príslušníkov".

Berlín 15. septembra (TASR) - Nemecká vláda v utorok oznámila, že okrem 150 maloletých bez sprievodu z vyhoreného utečeneckého tábora Moria na gréckom ostrove Lesbos, prijme z Grécka aj viac ako 1500 ďalších migrantov.

Nemecký vicekancelár Olaf Scholz v utorok podľa agentúry AFP oznámil, že vládna koalícia kancelárky Angely Merkelovej súhlasila s prijatím 1553 migrantov z Grécka, a to okrem 150 maloletých bez sprievodu zo zhoreného tábora.

Nemecko sa tak ujme aj rodín s deťmi, ktoré už v Grécku získali štatút utečenca, ale nemusia nevyhnutne byť z utečeneckého tábora Moria.

Francúzsko súhlasilo s prijatím 150 maloletých z tábora Moria, zatiaľ čo ostatné členské štáty EÚ si medzi sebou rozdelia ďalších 100 maloletých migrantov bez sprievodu.

Grécke úrady medzičasom oznámili, že v súvislosti s požiarom bolo na Lesbose vzatých do väzby šesť podozrivých osôb vrátane "mladých cudzích štátnych príslušníkov".

Nemenovaní grécki úradníci už viackrát vyhlásili, že požiar v utečeneckom tábore založili migranti, ktorí po pozitívnych testoch na koronavírus SARS-CoV-2 museli zostať v izolácii.

Agentúra AFP uviedla, že politici v Nemecku na úrovni regiónov alebo spolkových krajín deklarovali pripravenosť prijať utečencov, ktorí pri požiari na Lesbose prišli o všetko. Podmienkou pre tento krok bol však súhlas spolkovej vlády. S tým váhal najmä spolkový minister vnútra Horst Seehofer, ktorý miesto jednostranných krokov Berlína žiadal jednotnú reakciu EÚ. Napokon sa však Seehofer a Merkelová dohodli na pláne zverejnenom vládou v utorok.

Šéf Európskej rady Charles Michel, ktorý v utorok po rokovaniach s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom v Aténach priletel na Lesbos, vyzval 27 členských krajín EÚ, aby "prevzali viac zodpovednosti" pri riešení najnovšej humanitárnej krízy a podnikli "spravodlivú, dôraznú a efektívnu reakciu" na požiar v tábore Moria.