Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda schválila návrh zákona umožňujúceho obriezku chlapcov

Foto: TASR/AP

V Nemecku žijú štyri milióny moslimov, najmä z Turecka, a okolo 120.000 židov.

Berlín 10. októbra (TASR) - Nemecká vláda dnes schválila návrh zákona, ktorý chráni právo na obriezku malých chlapcov.

Zákon podľa vlády ukončí mesiace právnej neistoty po tom, ako súd v Kolíne nad Rýnom v júni vykonávanie obriezky detí zakázal, čo vyvolalo hnev mnohých moslimov a židov.

Súd vtedy konštatoval, že obriezka predstavuje "telesnú ujmu", čo vyvolalo medzinárodnú debatu o náboženskej slobode a samotnej procedúre obriezky.

Nemecká vláda následne prisľúbila, že do jesene schváli novú legislatívu, ktorá bude chrániť právo rodičov dať svojich synov obrezať.

"Vždy sme mali v úmysle (kolínske) rozhodnutie zrušiť," povedal dnes na tlačovej konferencii hovorca vlády Steffen Seibert.

Návrh zákona musí ešte schváliť parlament

Avšak rýchlosť, s akou sa poslanci na jeho potrebe dohodli, ukázal, že Nemci sú citliví na obvinenia z intolerancie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že Nemecko riskuje, že sa mu svet vysmeje, ak židia nebudú mať povolené vykonávať svoje náboženské rituály.

Operácia s čo najmenšou bolesťou

Návrh zákona o obriezke zakotvuje, že sa operácia má vykonať s čo najmenšou bolesťou a že rodičia musia byť podrobne informovaní o celom postupe. Náboženskú motiváciu obriezky návrh zákona nikde nespomína.

Súdny zákaz sa vzťahoval iba na región Kolína nad Rýnom, ale lekári v Nemecku po ňom začali odmietať obriezku vykonávať v obave, že by riskovali trestné stíhanie.

Šéfka židovskej obce v Mníchove a Bavorsku Charlotte Knoblochová prijala krok vlády s úľavou. Som rada, že sa Nemecko nestane jedinou krajinou sveta, kde by židia nemohli praktizovať svoju vieru, vyhlásila a vyjadrila nádej, že sa škodlivá verejná debata o obriezke konečne skončí.

V Nemecku žijú štyri milióny moslimov, najmä z Turecka, a okolo 120.000 židov. Kolínsky súd rozhodoval v prípade moslimského chlapca, ktorý po obriezke silno krvácal. Rozhodol, že by sa nemala vykonávať na malých chlapcoch, hoci môže byť vykonaná na dospelých mužoch, ak s tým súhlasia.

Berlínske úrady v očakávaní vládneho zákona v septembri oznámili, že rodičia môžu dať slobodne svojich synov obrezať bez toho, aby sa museli obávať trestného stíhania.