Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda schválila opatrenia týkajúce sa integrácie migrantov

Na snímke migranti si balia svoje veci počas evakuácie provizórneho utečeneckého tábora v gréckej obci Idomeni 24. mája 2016. Foto: TASR/AP

Navrhovaný zákon uľahčuje migrantom prístup na nemecký pracovný trh, zároveň ich však zaväzuje absolvovať integračné kurzy.

Berlín 25. mája (TASR) - Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa dnes dohodla na nových opatreniach, ktoré majú zefektívniť a urýchliť integráciu migrantov do nemeckej spoločnosti.

"Podľa môjho názoru je dôležitým medzníkom to, že spolková vláda schvaľuje integračný zákon založený na princípe (vyváženia) príležitostí a povinností," povedala Merkelová novinárom po skončení zasadnutia kabinetu.

Nemecko sa v tomto smere podľa jej slov poučilo z chýb minulosti, keď prisťahovalcom neboli vytvárané podmienky na začlenenie do väčšinovej spoločnosti.

Úspešná integrácia by mala byť založená na rýchlom zvládnutí nemčiny a zapojení migrantov do vzdelávacieho a pracovného procesu, ako aj na osvojení si princípov občianskeho spolunažívania a nemeckého právneho systému.

"Novopríchodzí by sa mali stať dobrými susedmi a občanmi, čo nám umožní upevniť sociálnu súdržnosť a predísť vytváraniu paralelných štruktúr v našej krajine," citovala agentúra AP vyjadrenie nemeckej spolkovej vlády.

Lídri nemeckých koaličných strán sa na podobe nového zákona o integrácii utečencov dohodli už v polovici apríla. Pred predložením parlamentu ho však ešte prediskutovali s predstaviteľmi jednotlivých spolkových krajín.

Navrhovaný zákon uľahčuje migrantom prístup na nemecký pracovný trh, zároveň ich však zaväzuje absolvovať integračné kurzy. Počítal tiež s rozšírením a skrátením čakacích dôb na takéto kurzy a so zintenzívnením výučby nemeckého jazyka pre azylantov.

Medzi širokou škálou navrhovaných opatrení je aj zriadenie približne 100.000 vládou dotovaných pracovných príležitostí. Návrh tiež dočasne obmedzuje slobodu pohybu azylantov a zavádza sankcie pre tých, ktorí sa odsťahujú z úradmi určeného miesta.

Do Nemecka dorazilo vlani približne 1,1 milióna migrantov a utečencov. Nemecko sa rozhodlo udeliť azyl približne polovici z nich a ďalším desiatim percentám žiadateľov dovolilo na svojom území ostať z iných dôvodov.