Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda je znepokojená nad postupom Budapešti

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Podľa zákona schváleného v utorok maďarským parlamentnom sa takéto subjekty musia v budúcnosti súdne registrovať a zverejňovať identitu sponzorov.

Berlín 14. júna (TASR) - Ostrej kritike podrobila dnes nemecká spolková vláda prístup Budapešti k mimovládnym organizáciám financovaným zo zahraničia. Podľa zákona schváleného v utorok maďarským parlamentnom sa takéto subjekty musia v budúcnosti súdne registrovať a zverejňovať identitu sponzorov.

Hovorca nemeckého rezortu zahraničných vecí Martin Schäfer dnes v Berlíne netajil značné znepokojenie v súvislosti s predmetnou legislatívnou úpravou, ktorou sa Maďarsko zaradilo ako členská krajina Európskej únie do skupiny krajín ako Ruská federácia, Čínska ľudová republika alebo Izrael, kde musia mimovládne organizácie (MVO) rátať s podobnými predpismi.

"Sloboda, demokracia, právny štát a ľudské práva nie sú v Európe k dispozícii," zdôraznil hovorca a dodal, že tieto hodnoty sú základnými piliermi Európskej únie, k rešpektovaniu ktorých sa zaviazali všetky členské krajiny.

Zákon sa bude týkať všetkých mimovládnych organizácií, ktoré dostávajú ročne zo zahraničia viac ako 23.000 eur. Túto skutočnosť budú musieť po novom oficiálne oznamovať maďarským súdnym orgánom a uvádzať ju aj vo svojich internetových i tlačených publikáciách. Mimovládne organizácie budú tiež povinné zverejňovať mená všetkých zahraničných sponzorov, ktorí im venujú viac než 1600 eur ročne.

Za legislatívnu úpravu, ktorú mali v maďarskej metropole schváliť pôvodne už na sklonku mája, avšak po výhradách Parlamentného zhromaždenia Rady Európy do jej konečného znenia zakomponovali aj niektoré pripomienky expertov z Benátskej komisie, hlasovalo v utorok 130 provládnych poslancov. Zákonodarcovia Jobbiku sa hlasovania zadržali, predstavitelia ľavicovej i liberálnej opozície hlasovali proti.

Podľa kritikov ide o ďalší z krokov premiéra Viktora Orbána zameraných na potlačenie disentu a občianskej spoločnosti.

Maďarská vláda naopak novelu obhajuje potrebou zvýšenia transparentnosti fungovania mimovládnych organizácií. Zdôrazňuje pritom, že zákon nijako neobmedzuje možnosť financovania mimovládnych organizácií zo zahraničia.