Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nemecké a britské stíhačky vzlietli k trom ruským lietadlám

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Podobnú operáciu absolvovalo v utorok nórske letectvo, ktorého stíhačky vzlietli na identifikáciu skupiny ruských vojenských lietadiel v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Barentsovým morom.

Berlín 26. apríla (TASR) — Nemecké a britské stíhačky Eurofighter boli vyslané na identifikáciu troch ruských vojenských lietadiel, ktoré vstúpili do medzinárodného vzdušného priestoru nad Baltským morom bez zapnutého transpondéra. V stredu o tom informovali na Twitteri nemecké vzdušné sily. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Išlo o dve stíhačky Suchoj Su-27 a jedno prieskumné lietadlo Iľjušin Il-20, spresnili nemecké vzdušné sily, ktoré zverejnili aj fotografie ruských strojov.

Agentúra AFP pripomína, že Nemecko ako člen Severoatlantickej aliancie (NATO) pomáha monitorovať vzdušný priestor nad pobaltskými štátmi, ktoré na to nemajú vlastné prostriedky. Monitoring sa zintenzívnil po vlaňajšom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Podobnú operáciu absolvovalo v utorok nórske letectvo, ktorého stíhačky vzlietli na identifikáciu skupiny ruských vojenských lietadiel v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Barentsovým morom. Tvorili ju dva bombardéry Tu-160, dve tankovacie lietadlá Il-78 a tri stíhačky MiG-31.