Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Nemecké mesto Würzburg darovalo hasičské vozidlá ukrajinskému Ľvovu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vozidlá plne vybavili príslušným hasičským zariadením. Dobrovoľníci ich odstavili päť kilometrov pred prekročením ukrajinských hraníc a odovzdali svojim kolegom z Ľvova.

Berlín 11. augusta (TASR) - Nemecké historické mesto Würzburg darovalo tri hasičské vozidlá svojmu ukrajinskému partnerskému mestu Ľvov po tom, ako ho v júli zasiahol ruský raketový útok. TASR správu prevzala v piatok z tlačovej agentúry DPA.

Predstavitelia Würzburgu a dvaja dobrovoľní hasiči previezli vyradené, ale plne funkčné vozidlá 1150 kilometrov na hraničný priechod medzi obcou Korczowa v Poľsku a obcou Krakovec na Ukrajine, oznámil vo štvrtok magistrát tohto mesta v spolkovej krajine Bavorsko.

Západoukrajinský Ľvov leží len približne 70 kilometrov od hraníc s Poľskom. Podľa vedúceho hasičského zboru vo Würzburgu dostali vozidlá technickú prehliadku, nové pneumatiky, ako aj nové osvedčenia o technickej spôsobilosti a bezpečnostné kontroly.

Vozidlá plne vybavili príslušným hasičským zariadením. Dobrovoľníci ich odstavili päť kilometrov pred prekročením ukrajinských hraníc a odovzdali svojim kolegom z Ľvova.

Pri raketovom útoku na obytnú štvrť Ľvova zahynulo 6. júla desať ľudí a ďalších 42 osôb vrátane troch detí utrpelo zranenia.

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj uviedol, že išlo o najhorší útok na civilnú infraštruktúru mesta od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu pred viac ako 17 mesiacmi.

V Ľvove začal koncom júla pôsobiť aj tím českých lekárov z Fakultnej nemocnice Brno. Ide o prvú lekársku misiu programu MEDEVAC, v rámci ktorej by mali českí lekári operovať dve desiatky ukrajinských pacientov, ktorí nemajú v dôsledku vojny prístup k zdravotnej starostlivosti.