Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vládne strany sľubujú rázne opatrenia po útokoch na ženy v Kolíne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Útoky na ženy počas silvestrovských osláv vyvolali pochybnosti, či Nemecko dokáže integrovať najnovšiu vlnu utečencov, ktorých vlani prijalo 1,1 milióna.

Berlín 8. januára (TASR) - Nemecké vládne strany sa dnes zaviazali radikálne zakročiť proti migrantom, ktorí spáchajú trestný čin. Reagovali tak po tom, ako útoky na ženy v Kolíne nad Rýnom na Silvestra vyvolali debatu o ústretovej politike spolkovej kancelárky Angely Merkelovej voči utečencom.

Podľa dnešnej správy agentúry Reuters 121 žien nahlásilo, že boli okradnuté, ohrozované alebo ich sexuálne obťažovali gangy prevažne opitých mužov vo veku 18-35 rokov, keď vonku oslavovali príchod nového roka.

Podľa šéfa kolínskej polície sa zdalo, že útočníci sú "arabského alebo severoafrického pôvodu". A denník Die Welt citoval šéfa policajných odborov (GdP) Severného Porýnia-Vestfálska, ktorý povedal, že medzi nimi "rozhodne" boli aj utečenci.

V reakcii na útoky Merkelovej Kresťanskodemokratickú únia (CDU) vyzvala na sprísnenie postihov voči žiadateľom o azyl, ktorí vyvolávajú problémy. Vyplýva to z návrhu, do ktorého agentúra Reuters nahliadla pred schôdzkou vedenia strany v Mainzi.

Tento návrh podporuje aj vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý je predsedom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), koaličného partnera Merkelovej CDU. "Prečo by mali nemeckí daňoví poplatníci platiť za väzenský pobyt zahraničných páchateľov trestných činov? Hrozba, že by mali stráviť čas za mrežami v ich vlastnej krajine je oveľa väčší odstrašujúci prostriedok než väzenský trest v Nemecku."

Návrh CDU vyzýva na zníženie bariér pre deportáciu žiadateľov o azyl, ktorí spáchajú trestný čin a na zvýšenie počtu bezpečnostných kamier.

Útoky na ženy vyvolali pochybnosti, či Nemecko dokáže integrovať najnovšiu vlnu utečencov, ktorých vlani prijalo 1,1 milióna.

"Ak sa ukáže priame spojenie medzi útokmi a príchodom blízkovýchodných migrantov, CDU by mohlo v marcových krajinských voľbách utrpieť straty a Merkelová sa dostane pod väčší nátlak, aby zaviedla horný limit na počet migrantov vstupujúcich na územie Nemecka," hovorí analytik Mujtaba Rahman z konzultačnej spoločnosti Eurasia Group.

Nový prieskum, ktorý si objednala rozhlasová a televízna spoločnosť ARD, ukázal, že Merkelovej podpora vzrástla o štyri percentá na 58 percent a podpora jej konzervatívneho bloku na 39 percent.

Líderka CDU v spolkovej krajine Porýnie-Falcko Julia Klöcknerová - považovaná za možnú Merkelovej nástupkyňu, až to bude aktuálne - povedala televízii ZDF, že tieto útoky Nemecko prebudili.

"Myslím si, že si musíme naozaj sňať klapky z očí," citovala ju agentúra Reuters