Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecké združenie BDI vyzvalo Britániu, aby schválila dohodu o brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

BDI už začiatkom týždňa upozornilo, že odklad hlasovania o brexite v britskom parlamente na január budúceho roka zvýšil neistotu podnikov.

Berlín 13. decembra (TASR) - Spolkové združenie nemeckého priemyslu (BDI) vyzvalo vo štvrtok Britániu, aby urýchlene schválila dohodu o svojom odchode z Európskej únie (EÚ) a odvrátila tak tzv. tvrdý, neriadený brexit (bez dohody).

"Teraz je dôležité, aby britská vláda viac nestrácala čas. Vyzývame zodpovedných ľudí v Londýne, aby čo najrýchlejšie dosiahli väčšinu v parlamente a zabránili tvrdému brexitu," uviedlo BDI vo svojom vyhlásení.

"V opačnom prípade budú firmy nútené zaviesť nevyhnutné krízové opatrenia pre prípad neriadeného odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ," dodalo.

BDI už začiatkom týždňa upozornilo, že odklad hlasovania o brexite v britskom parlamente na január budúceho roka zvýšil neistotu podnikov. A vyzvalo firmy v Nemecku, aby pokračovali v prípravách na neriadený brexit bez dohody.

Nemecký ekonomický inštitút DIW v stredu (12.12.) varoval, že je v záujme Londýna aj Bruselu vyhnúť sa takémuto scenáru, ktorý tvrdo zasiahne britskú a nemeckú ekonomiku aj ostatné ekonomiky EÚ.

Podľa DIW neistota spojená s neriadeným brexitom vedie k tomu, že spoločnosti aj spotrebitelia už teraz odkladajú veľké výdavky.