Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemeckého člena IS odsúdili na štyri a pol roka väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Dvadsaťpäťročného muža, identifikovaného ako Nils D., uznal súd v Düsseldorfe vinným z členstva v teroristickej organizácii.

Düsseldorf 4. marca (TASR) - Mladého Nemca, ktorý sa priznal k pôsobeniu v radoch extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), odsúdili dnes po návrate do vlasti na štyri a pol roka väzenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Dvadsaťpäťročného muža, identifikovaného ako Nils D., uznal súd v Düsseldorfe vinným z členstva v teroristickej organizácii. Počas procesu sa priznal, že bol členom "údernej" jednotky IS, ktorá pátrala po špiónoch a dezertéroch, strážila väzňov a zbavovala sa ich tiel. Povedal tiež, že bol strážcom v objekte, kde väzňov mučili. Súd dospel k záveru, že jeho tvrdenia sú pravdivé.

Nils D. prestúpil na islam v roku 2011 po tom, ako zanechal odborný výcvik. Následne sa radikalizoval a v auguste 2013 odcestoval do Sýrie pridať sa k IS spolu so skupinou ďalších salafistov z mesta Dinslaken v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Do Nemecka sa vrátil po niečo vyše roku a v januári 2015 ho zatkli. Počas procesu sa od IS dištancoval, pričom ešte predtým bol kľúčovým svedkom na ďalších dvoch súdnych procesoch týkajúcich sa terorizmu.

Do oblastí konfliktu v Sýrii a Iraku odcestovalo podľa údajov nemeckých úradov viac než 780 nemeckých islamistov. Tretina z nich sa vrátila do Nemecka a niekoľko desiatok ich zahynulo.