Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Nemeckej televízii sa vyhrážali izraelskí vojaci v Predjordánsku

Na archívnej snímke nemecká moderátorka. Foto: TASR/AP

Bavorský rozhlas, ktorý je členskou stanicou ARD a prevádzkuje štúdio v Tel Avive, označil incident za útok na slobodu tlače.

Tel Aviv 6. novembra (TASR) - Izraelskí vojaci sa vyhrážali a následne aj zadržali členov štábu nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, uviedla v nedeľu samotná televízna stanica. Informovala o tom agentúra DPA.

Redaktor ARD Jan-Christoph Kitzler sa podľa stanice vracal z nakrúcania rozhovoru o násilí radikálnych židovských osadníkov v spoločnosti jedného Palestínčana a ďalšieho zamestnanca nemeckej stanice, keď ich južne od Hebronu zastavili izraelskí vojaci. Tí sa vraj správali mimoriadne agresívne a na vozidlo štábu niekoľkokrát namierili zbraňami, uvádza ARD.

Bavorský rozhlas, ktorý je členskou stanicou ARD a prevádzkuje štúdio v Tel Avive, označil incident za útok na slobodu tlače.

"Vojaci nám hrozili zbraňami a pýtali sa nás, či sme Židia. Nášho kolegu označili za zradcu," povedal Kitzler. Ako dodal, k upokojeniu situácie došlo až viac než hodinu po tom, čo boli k prípadu povolaní ďalší vojaci a policajti.

"Izraelské obranné sily sa ospravedlňujú za akékoľvek spôsobené nepríjemnosti," uviedla armáda pre DPA v reakcii na incident s tým, že "konanie vojakov bolo preverené". Z vyhlásenia však nevyplýva, či pri incidente došlo k porušeniu platných protokolov zo strany vojakov, ani či boli v súvislosti s incidentom podniknuté nejaké opatrenia.

Asociácia zahraničnej tlače v Izraeli koncom októbra vyzvala izraelskú armádu, aby zaistila bezpečnosť novinárov. Podala tiež sťažnosť v súvislosti s dvoma incidentmi na Predjordánsku, keď vojaci obťažovali novinárov. V inom prípade bol novinár ARD na dve hodiny zadržaný vojakmi počas reportáže o násilnostiach zo strany osadníkov.

"Pre nás je to už druhý incident za týždeň. Členovia nášho tímu sa jasne preukázali ako akreditovaní zástupcovia tlače a nachádzali sa ďaleko od vojenských bezpečnostných zón," upozornil riaditeľ štúdia ARD v Tel Avive Christian Limpert, ktorý označil kroky izraelskej armády za neprijateľné.