Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemeckí aktivisti držiaci hladovku, žiadajú od Scholza kroky v klíme

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Klimatická skupina Scientist Rebellion svojich podporovateľov vyzvala, aby v rámci spolupatričnosti takisto jeden alebo dva dni neprijímali potravu.

Berlín 5. apríla (TASR) - Dvojica hladovkárov v Berlíne vyzýva nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza, aby verejne podnikol kroky voči klimatickej zmene. TASR informuje podľa piatkových správ agentúry DPA.

Jeden z nich, 49-ročný Wolfgang Metzeler-Kick, neprijíma potravu od 7. marca. Pred dvanástimi dňami sa k nemu pridal ďalší aktivista. Obaja žijú v stanovom tábore v berlínskom parku neďaleko Bundestagu a sídla nemeckého spolkového kancelára.

Protestnou akciou chcú dosiahnuť, aby Scholz vydal vládne vyhlásenie ku klimatickej kríze. Mal by v ňom uviesť, že pokračovanie ľudskej civilizácie ohrozuje klimatická kríza ohrozené a priznať existenciu problému. "Musíme teraz rázne zmeniť kurz, hoci s mnohoročným oneskorením," uvádzajú aktivisti.

"Hladujem za čestnosť a som pripravený zomrieť, aby pravda prišla na svetlo," uviedol v piatok Metzeler-Kick. Je pripravený prestať piť šťavy, ktorú ešte obaja aktivisti prijímajú. Ak by denne vypil 250 mililitrov šťavy a bral vitamíny, podľa svojho presvedčenia by bol schopný vydržať až 300 dní, napísal 8. marca nemecký denník Tageszeitung.

Lekárka, ktorá na mužov dozerá, uviedla, že ich zdravotný stav je stabilný. Ľudia môžu v mimoriadnom prípade zvládnuť hladovku 50 až 70 dní.

Klimatická skupina Scientist Rebellion svojich podporovateľov vyzvala, aby v rámci spolupatričnosti takisto jeden alebo dva dni neprijímali potravu.