Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nemeckí lekári budú môcť informovať ženy o interrupcii

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa Buschmanna bude po zmene zákona, ktorý bol prijatý ešte v roku 1933, pre ženy jednoduchšie získavať informácie o umelom prerušení tehotenstva od odborníkov.

Berlín 17. decembra (TASR) - Nemecké ministerstvo spravodlivosti predstavilo v pondelok návrh zákona, na základe ktorého by lekári mohli tehotným ženám poskytovať informácie o interrupciách. V súčasnosti totiž v Nemecku lekárom hrozí trestné stíhanie, ak ženám tieto informácie poskytnú, informovali agentúry DPA a Reuters.

Podľa nemeckého ministra spravodlivosti Marca Buschmanna návrh zákona odstráni z nemeckého trestného zákonníka paragraf, ktorý zakazuje "propagovať umelé prerušenie tehotenstva".

Doktori v Nemecku podľa agentúry Reuters môžu v súčasnosti ženy informovať o tom, že vykonávajú interrupcie, avšak nemôžu im o tomto zákroku poskytnúť žiadne bližšie informácie týkajúce sa napríklad metódy, akou bude zákrok vykonaný, alebo jeho rizík.

Podľa Buschmanna bude po zmene zákona, ktorý bol prijatý ešte v roku 1933, pre ženy jednoduchšie získavať informácie o umelom prerušení tehotenstva od odborníkov a nebudú ich musieť viac hľadať na internete.

"Lekári by mali byť schopní informovať verejnosť o interrupciách bez toho, aby riskovali trestné stíhanie," uviedol Buschmann.

Umelé prerušenie tehotenstva je v podstate zakázané na celom území Nemecka. Avšak za dodržania istých podmienok sa vykonanie tohto zákroku netrestá. Žena môže v Nemecku podstúpiť interrupciu počas prvých 12 týždňoch tehotenstva, pričom pred zákrokom musí vyhľadať poradenstvo a predložiť lekárovi certifikát o tom, že ho absolvovala, píše DPA.

Interrupcie sa v Nemecku môžu vykonávať aj po 12. týždni tehotenstva, avšak iba v prípade ohrozenia života tehotnej ženy alebo za predpokladu, že žene hrozí vážna ujma na fyzickom alebo psychickom zdraví.