Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemeckí poslanci navštívili vojakov na základni Konya

Príslušníci mechanizovanej pešej brigády nemeckého Bundeswehru. Foto: TASR/AP

Na základni v Konyi pôsobia v rámci misie NATO približne tri desiatky nemeckých vojakov. Ich úlohou je podporovať operácie medzinárodnej koalície bojujúcej v Sýrii a Irak proti Islamskému štátu.

Istanbul 8. septembra (TASR/Teraz.sk) - Delegácia poslancov nemeckého parlamentu pricestovala dnes na leteckú základňu Konya v strednom Turecku, aby navštívila tam pôsobiacich vojakov nemeckého Bundeswehru.

Plánovanú návštevu v júli zablokovala Ankara kvôli zhoršujúcim sa diplomatickým vzťahom s Berlínom. Na základňu dnes dorazilo sedem poslancov nemeckého Bundestagu.

Na základni v Konyi pôsobia v rámci misie NATO približne tri desiatky nemeckých vojakov. Ich úlohou je podporovať operácie medzinárodnej koalície bojujúcej v Sýrii a Iraku proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS).

Turecké úrady schválili príchod nemeckej poslaneckej delegácie na základňu v Konyi až po osobnej intervencii generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Návšteva prebiehajúca bez účasti médií mala podľa plánu trvať približne tri hodiny.

Spory medzi oboma krajinami kulminovali v júni tohto roku, keď Nemecko stiahlo svojich 260 vojakov a techniku z tureckej leteckej základne Incirlik (vysl.: indžirlik) a premiestnilo ich do Jordánska. Berlín k tomuto kroku pristúpil po tom, ako Ankara opakovane odmietla povoliť nemeckým poslancom stretnutie s vojakmi na tejto základni.