Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemeckí Turci oslavovali v uliciach Berlína Erdoganovo víťazstvo

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a líder vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a jeho manželka Emine mávajú stúpencom pred sídlom strany AKP 24. júna 2018 v Ankare. Foto: TASR/AP

Poslanec Spolkového snemu Cem Özdemir, ktorého rodina pochádza z Turecka, podľa DPA kritizoval správanie Erdoganových stúpencov v Nemecku s tým, že "všetkých nás by to malo znepokojovať".

Berlín/Ankara 25. júna (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan získal vyššie percento hlasov v prezidentských voľbách v rámci tureckej komunity v Nemecku než v rámci samotného Turecka. Podľa agentúry DPA to vyplýva z predbežných výsledkov hlasovania.

Erdoganovi stúpenci oslavovali jeho víťazstvo vo voľbách v pondelkových ranných hodinách v uliciach Berlína mávajúc tureckými zástavami a vlajkami jeho Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Na motorkách jazdili po známom západoberlínskom obchodnom bulvári Kurfürstendamm a skandovali "Recep Erdogan, náš vodca".

Poslanec Spolkového snemu Cem Özdemir, ktorého rodina pochádza z Turecka, podľa DPA kritizoval správanie Erdoganových stúpencov v Nemecku s tým, že "všetkých nás by to malo znepokojovať". "Neoslavujú len svojho diktátora - súčasne tiež vyjadrujú odmietnutie našej liberálnej demokracie," podotkol Özdemir.

Turecká volebná komisia v noci na pondelok oznámila, že Erdogan bol v nedeľňajších prezidentských voľbách opätovne zvolený na ďalšie funkčné obdobie v prvom kole. Ústredná volebná komisia po sčítaní 97,7 percenta odovzdaných hlasov vyhlásila, že Erdogan získal "absolútnu väčšinu" hlasov.

Po sčítaní 80 percent hlasov nemeckých Turkov získal Erdogan 65,7 percenta hlasov v porovnaní s 52,6 percentami celkového počtu hlasov.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali súčasne s prezidentskými, získala Erdoganova AKP absolútnu väčšinu 56,3 percenta hlasov Turkov v Nemecku - v porovnaní s 42,5 percentami všetkých hlasov.

Predseda Tureckého spolku (TGD) v Nemecku Gökay Sofuoglu uviedol, že korene silnej podpory Erdoganovi možno nájsť ešte u imigrantov, ktorí prišli do Nemecka v 60. rokoch minulého storočia pomôcť obnoviť krajinu po druhej svetovej vojne. Mnohí z nich pochádzali z konzervatívnych regiónov a o ľudské práva sa až toľko nezaujímali. "Pre nich je Erdogan ten, ktorý vybudoval nemocnice, diaľnice a nákupné centrá," povedal Sofuoglu.