Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Nemeckí voliči sa posúvajú silne doprava, zistila štúdia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prieskum sa vykonáva každé dva roky a skúma pravicovo-extrémistické postoje nemeckých voličov.

Berlín 21. septembra (TASR) - Krajne pravicové postoje v Nemecku sa od roku 2021 podľa novej štúdie prudko rozšírili. Výskumníci zistili, že krajne pravicové názory teraz zastáva každý dvanásty dospelý Nemec. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Štúdiu vypracovali vedci z nemeckej Bielefeldskej univerzity. Zverejnila ju Nadácia Friedricha Eberta, ktorá je zároveň aj objednávateľom štúdie. Nadácia je úzko prepojená so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD).

Prieskum sa vykonáva každé dva roky a skúma pravicovo-extrémistické postoje nemeckých voličov. Najnovšia štúdia zverejnená vo štvrtok zistila, že podiel Nemcov s krajne pravicovými extrémistickými názormi teraz predstavuje 8,3 percenta. Ide o výrazný skok v porovnaní s nárastom z dvoch na tri percentá, ktorý zaznamenali predtým.

Autori štúdie identifikovali extrémne pravicové postoje naprieč politickým spektrom, nielen medzi prívržencami krajne pravicových politikov. "Medzi tými, ktorí sa jednoznačne identifikujú ako ľavičiari, je viac ľudí, ktorí zdieľajú ustálený pravicovo-extrémistický svetonázor (12 percent), ako v prípade politického stredu (sedem percent)," poznamenal tím výskumníkov vedený sociálnym psychológom Andreasom Zickom.