Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Bill Gates chcú pomáhať Afrike, Bono varuje pred izoláciou

Šéf bezpečnostnej konferencie Wolfgang Ischinger, nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová and zakladateľ Microsoftu Bill Gates, 17. februára 2017. Foto: TASR/AP

Nadácia Billa a Melindy Gatesových zaradila rozvojovú pomoc Afrike už skôr medzi svoje priority.


Mníchov 17. februára (TASR) - Nemecká vláda a americký multimiliardár Bill Gates chcú spoločne konať na čiernom kontinente, aby tam uľahčili prístup obyvateľstva k bankovým účtom a kreditom, čo by malo Afričanom pomôcť pri formovaní vlastnej existencie.

V Mníchove o tom v rámci tamojšej bezpečnostnej konferencie hovorili nemecký minister pre rozvojovú pomoc Gerd Müller a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates.

Z vyhlásenia Müllerovho rezortu však nie je zrejmé, koľko finančných prostriedkov chcú obe strany investovať do projektu.

Pomoc Afrike je súčasťou snahy spolkovej vlády o zníženie počtu utečencov smerujúcich do Európy vrátane Nemecka. Sociológovia sa domnievajú, že lepší prístup ku kreditom by mohol byť prostriedkom na oživenie ekonomiky v chudobných krajinách a na zvýšenie životnej úrovne tamojších obyvateľov.

Nadácia Billa a Melindy Gatesových zaradila rozvojovú pomoc Afrike už skôr medzi svoje priority. Aj preto multimiliardár patrí medzi účastníkov tohtoročnej bezpečnostnej konferencie v bavorskej metropole.


Bono by zintenzívnil pomoc Afrike

Írsky spevák Bono na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, 17. februára 2017.
Foto: TASR/AP
Frontman írskej skupiny U2 Bono dnes na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove varoval západný svet pred nepredvídateľnými dôsledkami rastúceho protekcionizmu a pred izoláciou Afriky.

"Nevidím žiadne more, ktoré by bolo dostatočne veľké, dostatočne hlboké, aby sme sa chránili pred týmito problémami," vyhlásil a dodal: "Ak sa rozpadne Nigéria, rozpadne sa Afrika. Ak sa rozpadne Afrika, rozpadne sa Európa. A ak sa rozpadne Európa, má svet problém".

Podľa Bonovho názoru sa veľké štáty správajú ako ostrovy v čase, keď je naša spoločná bezpečnosť ohrozená troma extrémami - extrémnou ideológiou, extrémnou chudobou a extrémnou klímou.

Spevák, ktorého na konferenciu pozvali ako spoluzakladateľa lobistickej organizácie One venujúcej sa boju proti chudobe a chorobám, upozornil, že sloboda ľudí nie je už samozrejmosťou ani v západnom svete. Na to, aby sa zaistila, treba lepšie a trvalejšie pomáhať v Afrike, a to vrátane boja proti korupcii, zlepšenia situácie v školstve, vo sfére pracovných príležitostí a účasti občanov na verejnom živote.