Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Británia sú pripravené poslať do Maroka záchrannú misiu

Muž prechádza okolo poškodeného múru historickej Mediny v Marakéši po zemetrasení v Maroku v sobotu 9. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Británia je "pripravená" pomôcť Maroku, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,8 a usmrtilo najmenej 820 ľudí, oznámil tiež britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

Berlín/Londýn 9. septembra (TASR) - Pracovníci nemeckej civilnej ochrany sa pripravujú na prípadné poskytnutie pomoci Maroku, ktoré v noci na sobotu postihlo mohutné zemetrasenie. Podobne sa vyjadrila aj Británia. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.

"Sledujeme situáciu a teraz sa pripravujeme na prípadný odchod a vyslanie pomoci do Maroka," povedal v sobotu dopoludnia hovorca nemeckého Spolkového úradu pre technickú pomoc (THW).

Hovorca však dodal, že Maroko ešte neposlalo žiadosť o pomoc. Takúto žiadosť je možné adresovať Európskej únii alebo priamo Nemecku.

Hovorca tiež vysvetlil, že bude závisieť od žiadosti Maroka, aké záchranné tímy a vybavenie tam vyšlú. Okrem záchranných tímov môže THW poslať aj zariadenia na úpravu vody.

Británia je "pripravená" pomôcť Maroku, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,8 a usmrtilo najmenej 820 ľudí, oznámil tiež britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

"Prišla zdrvujúca správa o silnom zemetrasení pri Marrákeši v Maroku," napísal Cleverly na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. "Sme v pohotovosti, pripravení pomôcť našim marockým priateľom so všetkým, s čím len môžeme," dodal.

Minister uviedol, že britská vláda pracuje aj na pomoci britským občanom, ktorých mohlo zemetrasenie zasiahnuť.

Britský premiér Rishi Sunak neskôr na sociálnej sieti uviedol: "V myšlienkach som s každým, koho minulú noc zasiahlo toto strašné zemetrasenie v Maroku."