Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Čína zlepšia spoluprácu v oblasti obchodu, klímy a zdravia

Na snímke vpravo hore nemecká kancelárka Angela Merkelová, vľavo čínsky premiér Li Kche-čchiang, vpravo dole nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier a vľavo dole predseda čínskej Národnej komisie pre rozvoj a reformy (NDRC) Che Li-feng počas šiestych nemecko-čínskych vládnych konzultácií, ktoré sa konali virtuálne 28. apríla 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Obe krajiny podľa Li Kche-čchianga môžu vytvoriť podmienky na pokračovanie spolupráce, ak budú rešpektovať kľúčové záujmy.

Berlín/Peking 28. apríla (TASR) - Nemecko a Čína sa v stredu dohodli na posilnení spolupráce v oblasti obchodu, klimatickej zmeny a zdravotníctva, informovala agentúra DPA. Vlády oboch krajín rokovali prostredníctvom videokonferencie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a čínsky premiér Li Kche-čchiang však podľa DPA uviedli, že medzi ich krajinami existujú i názorové rozdiely. Merkelová upozornila na oblasť ľudských práv.

Kancelárka takisto Čínu vyzvala, aby sa zapojila do dialógu o vzájomnom schvaľovaní vakcín proti pandémii koronavírusu. "Túto pandémiu dokážeme zastaviť len spoločne," povedala. Čína a Nemecko môžu pri tom podľa jej slov "zohrať dôležitú úlohu".

Obe krajiny podľa Li Kche-čchianga môžu vytvoriť podmienky na pokračovanie spolupráce, ak budú "rešpektovať kľúčové záujmy", komunikovať na základe rovnocenného prístupu a nezasahovať do vnútorných záležitostí druhej krajiny.

Čínsky premiér výraz "hlavné záujmy" použil okrem iného v súvislosti so spornými nárokmi Číny voči Taiwanu i v oblasti Juhočínskeho mora, píše DPA. Peking takisto odmieta kritiku v súvislosti s potláčaním demokratického hnutia v Hongkongu a postupom voči moslimskej menšine Ujgurov v autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Merkelová žiadala o obnovenie rozhovorov o ľudských právach medzi Nemeckom a Čínou. Tieto záležitosti podľa nej musia byť vyriešené na úrovni ministerstiev spravodlivosti.

Kancelárka a čínsky premiér hovorili aj o investičnej dohode medzi EÚ a Čínou, ktorá bola uzavretá v decembri minulého roka.

Stredajšia videokonferencia bola šiestym kolom rozhovorov medzi týmito dvoma krajinami, ktoré sa od roku 2011 konajú každé dva roky, pripomína DPA. Peking takisto organizoval aj obchodné fórum s účasťou zástupcov obchodného sektora oboch krajín.