Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Švédsko protestujú proti zadržiavaniu aktivistov v Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Nemec Peter Steudtner a švédsky občan Ali Gharavi skončili vo vyšetrovacej väzbe po zásahu z 5. júla.

Berlín 26. júla (TASR) - Nemecko a Švédsko vyjadrili dnes spoločný protest proti zadržiavaniu dvoch ľudskoprávnych aktivistov v Turecku a požiadavku, aby bolo týmto mužom vysvetlené, z čoho presne sú podozriví. Novinárov v Berlíne o tom informoval hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer, podľa ktorého vlády Nemecka a Švédska nerozumejú dôvodom, pre ktoré boli aktivisti zadržaní.

Nemec Peter Steudtner a švédsky občan Ali Gharavi skončili vo vyšetrovacej väzbe po zásahu z 5. júla, ktorého terčom bol istanbulský hotel, kde sa mali títo cudzinci zúčastňovať na seminári o digitálnej bezpečnosti. Turecké orgány uvalili väzbu aj na ďalších štyroch aktivistov vrátane riaditeľky tureckej pobočky organizácie Amnesty International Idil Eserovej, a to pre podozrenie z podpory nešpecifikovanej ozbrojenej teroristickej skupiny.

Podľa nemeckého rezortu diplomacie je Steudtner informačno-technologický špecialista, ktorý nehovorí po turecky a v Turecku doteraz nikdy nebol. "Čo je to za teroristickú organizáciu, ktorej má byť príslušníkom?" pýta sa hovorca ministerstva, ktorý zároveň skritizoval turecké médiá za to, že zverejnili výňatky z výsluchu tohto nemeckého občana.

Najnovší prípad opäť zhoršil už aj tak napäté vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom. Berlín v súvislosti so zadržaním Steudtnera minulý týždeň varoval nemeckých občanov pred cestovaním do Turecka a spochybnil ďalšie ručenie za investície v tejto krajine.