Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko a USA vyjadrili obavy z neplnenia dohôd na východe Ukrajiny

Na snímke nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

V Paríži sa bude konať ďalšie stretnutie šéfov diplomacií Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny. Témami rozhovorov budú snaha stabilizovať prímerie medzi proruskými a ukrajinskými jednotkami.

Washington 1. marca (TASR) - Nemecko i Spojené štáty čoraz viac znepokojujú rozsiahle problémy pri realizácii mierových dohovorov týkajúcich sa východu Ukrajiny. Ministri zahraničných vecí oboch krajín, Frank-Walter Steinmeier a John Kerry, vyzvali v pondelok večer vo Washingtone strany tamojšieho konfliktu, aby dohodu z Minska konečne dodržiavali, informovala agentúra DPA.

Kerry na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že obe strany musia plniť svoje záväzky. Výslovne pritom spomenul nielen Rusko, ktoré podľa neho musí zabezpečiť plnenie zo strany separatistov, ale aj vládu v Kyjeve.

Steinmeier svoje sklamanie nijako netajil. "Ochota strán konfliktu dospieť k skutočnému pokroku je veľmi obmedzená," vyhlásil s tým, že Berlín medzičasom považuje za možné, že minská dohoda bude musieť byť vyhlásená za stroskotanú, ak k pokroku nedôjde v najbližších týždňoch. Ide podľa neho aj o "otázku dôveryhodnosti".

Vo štvrtok sa v Paríži bude konať ďalšie stretnutie šéfov diplomacií Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny. Témami rozhovorov budú snaha stabilizovať prímerie medzi proruskými separatistami a ukrajinskými jednotkami, ako aj hľadanie kompromisu v spore okolo zákona o komunálnych voľbách na východe Ukrajiny.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal vyše 9000 obetí na životoch. Boje obmedzila minská dohoda uvedenej štvorice krajín z februára 2015, zrážky však pokračujú a politické riešenie sotva pokročilo. Realizácia väčšiny z opatrení dohodnutých v bieloruskej metropole sa ani len nezačala.

Steinmeier o Ukrajine a potrebe naplnenia dohôd z Minska predtým hovoril aj vo vystúpení pred Bezpečnostnou radou OSN z pozície súčasného výkonného predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zástupcovia Ruska a Ukrajiny v rade následne opätovne druhú stranu kritizovali a vzájomne sa obviňovali z početných porušení prímeria, píše agentúra AP.