Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Nemecká strana AfD eviduje v dvoch spolkových krajinách nárast podpory

Kandidát strany AfD Robert Lambrou hádže do urny svoj hlas počas hlasovania vo voľbách do krajinských parlamentov vo volebnej miestnosti vo Wiesbadene 8. októbra 2023. Foto: TASR/AP

AfD získala druhé miesto v Hesensku so ziskom 18,4 percenta hlasov a tretie miesto v Bavorsku so 14,6 percenta hlasov.

Berlín 9. októbra (TASR) - Pravicovo populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) dosiahla v nedeľňajších krajinských voľbách v Bavorsku a Hesensku výrazné zisky, čo potvrdzuje rastúcu silu krajnej pravice v celej krajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

AfD získala druhé miesto v Hesensku so ziskom 18,4 percenta hlasov a tretie miesto v Bavorsku so 14,6 percenta hlasov. Tento úspech v prosperujúcich regiónoch západného Nemecka dodávajú strane nový impulz. Doteraz mala najväčšiu podporu v spolkových krajinách bývalého komunistického východného Nemecka.

Všetky ostatné strany prisľúbili, že ani v jednej zo spolkových krajín s AfD nevytvoria vládu, čím ju udržiavajú na celoštátnej úrovni v izolácii.

AfD sa však v súčasných celoštátnych prieskumoch pohybuje na úrovni viac ako 20 percent, hoci v predchádzajúcich celonemeckých voľbách v roku 2021 získala 10,3 percenta hlasov.

"Je to obrovský hlas dôvery," reagoval na výsledky v nedeľu večer Robert Lambrou, líder straníckej kandidátky v Hesensku.

Charakteristickým znakom AfD je tvrdý protiimigračný postoj, ktorý vyhovuje mnohým nemeckým voličom obávajúcim sa rastúceho prílevu migrantov. Spolulíderka AfD Alice Weidelová označila nedeľňajšie volebné úspechy za potvrdenie politických postojov strany a za tvrdú výčitku pre stredoľavicovú koalíciu spolkového kancelára Olafa Scholza.

Víkednové výsledky dávajú AfD väčšiu dynamiku pred krajinskými voľbami vo východenemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko na budúci rok. Nedávne prieskumy verejnej mienky tam prisúdili AfD viac ako 30 percent, čo je značný náskok oproti ostatným stranám.