Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V centre Berlína protestujú stovky ľudí proti AfD

Protest proti pravicovo populistickej Alternatíve pre Nemecko vo Frankfurte Foto: TASR/AP

Na mieste je množstvo policajtov, ktorí zabezpečujú miesto kordónom.

Berlín 24. septembra (TASR) - Stovky demonštrantov vyšli dnes na Alexandrovo námestie v centre Berlína, aby demonštrovali pred jednou z tamojších výškových budov proti Alternatíve pre Nemecko (AfD), ktorej činitelia tam oslavujú dnešný volebný úspech a historicky vstup do Spolkového snemu (Bundestagu).

Na mieste je množstvo policajtov, ktorí zabezpečujú miesto kordónom.

Informovali o tom internetové vydanie denníka Berliner Zeitung, ako aj tlačová agentúra AP.

Mnohí z rádovo stoviek nespokojných, medzi ktorými nechýbali zástupcovia ultraľavicových zoskupení vrátane Antify sprevádzajú protestnú akciu hlasitým piskotom a pokrikmi ako Zmiznite, zmiznite, AfD rasistický balík či Celý Berlín nenávidí AfD.

Na jednom z transparentov nechýbal nápis Rasizmus nie je alternatíva.

Viacerí politici a stúpenci AfD fotografovali a filmovali demonštrantov z balkóna.




Merkelová: Voličov AfD chceme získať späť predovšetkým dobrou politikou


Úradujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes večer vo volebnej centrále CDU potvrdila záujem strán únie CDU/CSU o vytvorenie budúcej vlády bez ohľadu na značné straty vo voľbách. Súčasne avizovala adekvátne rokovania.

Kresťansky orientované strany únie CDU/CSU získali podľa predbežných odhadov 33.2 percenta hlasov, kým pred štyrmi rokmi ich podporilo 41.5 percenta voličov.

"Samozrejme, dúfali sme v lepší výsledok, avšak strategický cieľ sme dosiahli. Sme najsilnejšou stranou a proti nám nemôže vzniknúť žiadna vláda," vyhlásila Angela Merkelová, ktorá zatiaľ ponechala nezodpovedanou otázkou, s kým mieni vládnuť. Máme mandát prevziať zodpovednosť a toho sa ujmeme v rozhovoroch s inými partnermi, poznamenala.

Za veľkú novú výzvu označila vstup vyhranene pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) do Spolkového snemu.

Strany únie budú volebný výsledok AfD detailne analyzovať, pretože chcú voličov AfD získať späť, a to riešením problémov, akceptovaním ich starostí, a sčasti aj ich obáv, avšak predovšetkým dobrou politikou, odznelo z úst šéfky spolkovej vlády za veľkého aplauzu prítomných.

Podľa Merkelovej teraz treba vytvoriť predpoklady, aby sa Nemecku darilo aj za päť, desať rokov. Ide o to postarať sa o hospodársky blahobyt, zachovať súdržnosť Európskej únie, vybudovať silnú Európu a bojovať proti ilegálnej migrácii a príčinám masového exodu ľudí.