Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Festival v Nemecku, na ktorom blesk zranil ľudí, ukončili

Návštevníci festivalu kráčajú po blate po údere blesku na rockovom festivale pod holým nebom Rock am Ring v nemeckom Mendigu 3. júna 2016. Foto: TASR/AP

Podľa nemeckého Červeného kríža bolo hospitalizovaných 72 ľudí.

Berlín 5. júna (TASR) - Trojdňový rockový festival Rock am Ring v nemeckom Mendigu dnes už pokračovať nebude. Úrady totiž varovali pred búrkou, informovala agentúra AP.

V sobotu popoludní najskôr festival prerušili. Stalo sa tak po krízovom rokovaní organizátorov s ministrom vnútra spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Rogerom Lewentzom.

Organizátori festivalu uviedli, že cítia zodpovednosť za zhruba 90.000 návštevníkov po tom, čo úder blesku zranil v piatkový prvý deň podujatia desiatky ľudí. Podľa nemeckého Červeného kríža bolo hospitalizovaných 72 ľudí.

Vlani ošetrili po údere blesku na rovnakom festivale 33 zranených.

Nemecká meteorologická služba varovala, že túto oblasť môžu cez víkend zasiahnuť búrky s výdatným dažďom a krupobitím.

Uplynulú sobotu bolo v Porýní-Falcku zranených spolu 35 ľudí, z toho 30 detí, keď blesk udrel na futbalové ihrisko, kde sa práve končil zápas žiackych družstiev. Stav troch dospelých, medzi ktorými bol aj rozhodca zápasu, bol vážny. Deti boli zranené ľahšie.




Návštevníci festivalu kráčajú po blate po údere blesku na rockovom festivale pod holým nebom Rock am Ring v nemeckom Mendigu 3. júna 2016. Rockový festival Rock am Ring v nemeckom Mendigu, ktorého piatkový prvý deň výrazne poznačil úder blesku, v nedeľu 5. júna zrušili. Úrady totiž varovali pred búrkou. Organizátori festivalu uviedli, že cítia zodpovednosť za zhruba 90.000 návštevníkov po tom, čo úder blesku zranil v piatkový prvý deň podujatia desiatky ľudí.
Foto: TASR/AP


Návštevníci festivalu kráčajú po blate medzi zničenými stanmi po údere blesku na rockovom festivale pod holým nebom Rock am Ring v nemeckom Mendigu 3. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Návštevníci festivalu sa zabávajú pred úderom blesku na rockovom festivale pod holým nebom Rock am Ring v nemeckom Mendigu 3. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Zľava výkonný riadireľ CTS-Eventim Klaus-Peter Schulenberg, organizátor festivalu Marek Lieberberg a regionálny minister vnútra spolkovej krajiny Porýnia-Falcka Roger Lewentz počas tlačovej konferencie po údere blesku na rockovom festivale pod holým nebom Rock am Ring v nemeckom Mendigu 4. júna 201
Foto: TASR/AP


Meteorológovia varujú pred intenzívnym dažďom

Na snímke záchranári evakuujú osobu v zaplavenom meste Triftern na juhu Nemecka po silných ďažďoch 1. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Búrkové fronty nad Nemeckom spôsobujú aktuálne vrásky nielen fanúšikom rockovej hudby na festivaloch Rock am Ring a Rock im Park.

Meteorológovia sa čudujú intenzite terajších búrok, pred ktorými varovali dnes občanov v spolkových krajinách Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Porýnie-Falcko i Sársko. Súčasne upozornili, že v niektorých lokalitách môže napadnúť hoci 25-40 litrov zrážok/meter štvorcový za jedinú hodinu, avšak dodali, že presný výskyt takýchto miest nedokážu predpovedať.

Z Bádenska-Württemberska prišla dnes správa o zosuve svahu v dôsledku pretrvávajúcich zrážok.

Situácia v Schwäbisch Gmünde si vynútila podľa policajných zdrojov evakuáciu 23 obyvateľov zo šiestich obytných domov. K ujmám na zdraví tu nedošlo, na mieste však zasahovali príslušníci rôznych zložiek záchranného systému.

V rovnakej lokalite prišlo začiatkom týždňa k ničivým záplavám, ktoré si tu vyžiadali dve obete a zanechali obrovské škody na infraštruktúre.

Intenzívne zrážky majú na svedomí aj podmytie diaľničného úseku A8 v okolí Pforzheimu. Pravý jazdný pruh tu polícia uzavrela v asi 100-metrovom úseku. Oprava poškodenej komunikácie si vyžiada možno až niekoľko dní.

Plné ruky práce majú hasiči v Kolíne nad Rýnom, kde sa v noci nadnes podarilo z vôd rieky Rýn zachrániť bezbranného človeka. Do objektu miestnej Univerzitnej kliniky prenikla na viacerých miestach voda. Hasiči však museli v meste v krátkom čase zasahovať asi 200-krát.

V Bavorsku sa pokračuje v odstraňovaní následkov rozmarov počasia.

Krajinský premiér Host Seehofer navštívil dnes silne zasiahnuté Dolné Bavorsko, kde si povodne vyžiadali až sedem obetí, a to konkrétne okres Rottal-Inn.

Hosť z Mníchova netajil počas návštevy v Simbacbu šok z rozsahu spôsobených škôd. Seehofer, ktorý sa osobne poďakoval záchranárom za ich nasadenie, pripustil, že ak by to nevidel na vlastné oči, sotva by tomu uveril. Spoločne s miestnymi predstaviteľmi sa poklonili pamiatke obetí a položil vence.