Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Británia vidia za udalosťami na Ukrajine Rusko, chcú sankcie

Proruský aktivista máva ruskou zástavou počas útoku na policajnú stanicu v ukrajinskom meste Horlivka 14. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí EÚ budú dnes v Luxemburgu diskutovať, či súčasné napätie na východnej Ukrajine poslúži ako dôvod na pristúpenie k tretej, tvrdšej, fáze ekonomických sankcií proti Rusku.

Berlín/Kyjev 14. apríla (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že za eskaláciou napätia na východnej Ukrajine by mohlo byť Rusko.

"Máme (k dispozícii) viacero zdrojov, ktoré naznačujú, že Rusko môže zohrávať rolu v nepokojoch (na východnej Ukrajine)," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa nemeckého MZV na tlačovej konferencii v Berlíne.

Spresnila, že ministri zahraničných vecí EÚ budú dnes v Luxemburgu diskutovať, či súčasné napätie na východnej Ukrajine poslúži ako dôvod na pristúpenie k tretej, tvrdšej, fáze ekonomických sankcií proti Rusku.

O podiele Ruska na eskalácii napätia na Ukrajine dnes pri príchode na rokovanie šéfov diplomacií EÚ hovoril aj britský minister zahraničných vecí William Hague, ktorý vyzval na uvalenie ďalších sankcií voči Moskve.

Dodal, že vývoj udalostí na východnej Ukrajine je podobný scenáru, akým sa Rusko zmocnilo Krymského polostrova. "Ide o ďalšie veľké, zámerné a vopred premyslené porušenie nezávislosti a suverenity Ukrajiny," uviedol Hague.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel dnes varoval pred eskaláciou krízy na Ukrajine a vyhlásil, že "Rusko je jednoznačne pripravené povoliť (svojim) tankom prejsť cez európske hranice".

Gabriel, ktorý dnes v Berlíne po boku nového francúzskeho premiéra Manuela Vallsa predniesol prejav k výročiu vypuknutia prvej svetovej vojny, naliehal na Európu, aby mala na pamäti poučenie z oboch svetových vojen a nevnímala slobodu a bezpečnosť ako samozrejmosť.

Poslanec nemeckého Bundestagu Gunther Krichbaum dnes počas návštevy Kyjeva poprel správy ruských médií, že väčšina Nemcov podporuje anexiu Krymského polostrova Ruskou federáciou a stavia sa "blahosklonne" k súčasnej politike kremeľského vedenia.

Krichbaum upozornil, že v nemeckej spoločnosti sú hlboko zakorenené európske idey. Okrem toho, ako poznamenal, Nemecko, ktoré nesie zodpovednosť za rozpútanie prvej svetovej vojny, si "je veľmi dobre vedomé, ako sa môže skončiť rozpútanie podobných konfliktov".