Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko bude stáť na strane Izraela, vyhlásil nemecký prezident

Foto: TASR/AP

Obe strany potvrdili na schôdzke v Jeruzaleme, ktorá trvala o 60 minút dlhšie ako bolo naplánované, že izraelsko-nemecké vzťahy sú stabilné a priateľské.

Jeruzalem/Tel Aviv 30. mája (TASR) - Odlišné názory na osídľovaciu politiku Izraela na palestínskych územiach sa naplno prejavili na dnešnom stretnutí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom, ktorý pokračoval v štvordňovej oficiálnej návšteve židovského štátu.

Obe strany potvrdili na schôdzke v Jeruzaleme, ktorá trvala o 60 minút dlhšie ako bolo naplánované, že izraelsko-nemecké vzťahy sú stabilné a priateľské. Podrobne sa venovali problematike židovských osád, ktorá je podľa kritikov rozhodujúcou prekážkou mierového procesu na Blízkom východe.

Gauck vyzdvihol spoločné hodnoty, ku ktorým sa oba štáty hlásia. Súčasne potvrdil, že Nemecko stojí solidárne na strane Izraela a to sa nezmení ani v budúcnosti, informovala nemecká tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na prezidentovho hovorcu Andreasa Schulzeho.

Už predtým sa Joachim Gauck stretol počas návštevy Weizmannovho inštitútu v Rechovote neďaleko Tel Avivu s mladými vedcami z oboch krajín.

Zariadenie, ktoré svojho času založil neskorší izraelský prezident Chaim Weizmann, má v súčasnosti viac ako 2000 spolupracovníkov z 30 krajín a patrí medzi najdôležitejšie inštitúcie základného prírodovedeckého výskumu v celosvetovom meradle.

Gauck pred vedcami z celého sveta ocenil izraelsko-nemeckú spoluprácu vo vedeckej oblasti, vyzdvihol pozitíva vedy v súčasnosti, avšak súčasne varoval, že vedomosti samotné svet nezachránia a nie je ich možné oddeliť od zodpovednosti.

Podľa názoru Gaucka sa politika málo opiera o vieru v osvetu a zdravý rozum. V nepriamej narážke na stagnujúci mierový proces na Blízkom východe konštatoval, že niekedy je osveta v politike "ako slimák, akoby skamenela". Naopak - veda ukazuje, že pokrok je možný vždy, zdôraznil.

Večer čaká na Joachima Gaucka stretnutie s tými, ktorí napriek prenasledovaniu prežili obdobie holokaustu.