Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zadržali hrnčeky s vyobrazením Hitlera, predávali sa v Bulharsku

Na archívnej snímke z 22. septembra 1938 je nemecký diktátor Adolf Hitler v Bad Godesbergu. Foto: TASR/AP Photo

Rekreanti, ktorí si ich zakúpili, tým porušili nemecké zákony zakazujúce verejné zobrazovanie všetkých symbolov tretej ríše.

Berlín 24. júla (TASR) - Nemecké letiskové colné úrady pátrajú po veľkom množstve kávových hrnčekov s vyobrazením nacistického vodcu Adolfa Hitlera a hákových krížov.

Niekoľko z nich sa v uplynulých dňoch našlo na letiskách v spolkovej republike Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala dnes agentúra DPA.

Hrnčeky sa predávali na plážach čiernomorského pobrežia v Bulharsku. Rekreanti, ktorí si ich zakúpili, tým porušili nemecké zákony zakazujúce verejné zobrazovanie všetkých symbolov tretej ríše, uviedol hovorca colného úradu Michael Walk. Voči osobám, ktoré úrady prichytili s týmto tovarom v Nemecku, sa už začalo trestné konanie.

Zadržaným osobám hrozí obvinenie z podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. V Nemecku, ako aj Rakúsku a Česku je zákonom zakázaný aj nacistický pozdrav zodvihnutou pravicou sprevádzaný zvolaním "Sieg heil" alebo "Heil Hitler". V Nemecku za to hrozí až trojročné väzenie.